21 Αυγούστου 2017

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα πρέπει να εκδώσω το τιμολόγιο που ζητείται για την αποστολή αγαθών άνευ χρέωσης, σε πελάτη εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα, για θέματα χειρισμού  πληρωμής ΦΠΑ και δασμών σε τελωνείο, αλλά και μη τιμολόγησης στο πλαίσιο εγγύησης; Τι παραστατικά μπορώ να εκδώσω και σε ποιες αξίες, ώστε να μην τιμολογηθεί ο πελάτης λόγω της εγγύησης αλλά και για να είναι νομότυπη η διαδικασία βάσει των τελωνειακών περιορισμών;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αναφορικά με την αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των δαπανών επισκευής στο πλαίσιο εγγύησης καλής λειτουργίας (claims), η διοίκηση εξέδωσε την Πολ. 1164/2013. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, «η δωρεάν επισκευή αγαθών (υπηρεσία και ανταλλακτικά) στο πλαίσιο της εγγύησης καλής λειτουργίας δεν συνιστά φορολογητέα πράξη, δεδομένου ότι η πράξη αυτή συνιστά υποχρέωση του πωλητή για την οποία στην τιμή πώλησης των αγαθών έχει ήδη υπολογιστεί και έχει κατά συνέπεια φορολογηθεί το ενδεχόμενο κόστος για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που καλύπτεται από την εγγύηση».

Επομένως, για τις επισκευές και παραδόσεις ανταλλακτικών που συντελούνται στο πλαίσιο της εγγύησης πωληθέντων αγαθών, δεν πραγματοποιείται φορολογητέα πράξη και άρα δεν απαιτείται η έκδοση παραστατικού εσόδου από τον πωλητή των αγαθών.

Περαιτέρω, στην περίπτωση που ο κατασκευαστής των αγαθών, στο πλαίσιο εγγύησης καλής λειτουργίας, επιβαρυνόμενος το κόστος αντικατάστασης, αποστέλλει ανταλλακτικά στον πωλητή, οι πράξεις αυτές αντιμετωπίζονται ανάλογα ως εγχώριες συναλλαγές, ενδοκοινοτικές συναλλαγές ή εισαγωγές αγαθών με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Συνεπώς, για την αποστολή αγαθών σε πελάτη εγκατεστημένο σε χώρα εκτός ΕΕ, θα εκδοθεί το σχετικό παραστατικό με μηδενική αξία. Σκόπιμο είναι να αναγράφεται η αιτιολογία λόγω εγγύησης έτσι ώστε να τεκμηριώνεται ο λόγος για τη μη χρέωση κάποιου ποσού επί του τιμολογίου. Τέλος, επισημαίνεται ότι για οποιουσδήποτε φόρους ή δασμούς επιβαρυνθεί ο πελάτης της εταιρείας, μπορεί να γίνει τιμολόγηση από τον ίδιο προς την επιχείρηση με το ίδιο ποσό προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα έξοδα από την τελευταία.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.