24 Ιουλίου 2017

Παράλληλη ασφάλιση μισθωτού που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα

Σε περίπτωση που ελεύθερος νέος επαγγελματίας, συγκεκριμένα λογιστής με μειωμένες εισφορές ΕΦΚΑ (168 €/μήνα), θελήσει να απασχοληθεί παράλληλα σε 8ωρη βάση σε επιχείρηση ως λογιστής υπάλληλος, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ασφάλισή και την φορολόγησή του; Τι εισφορές να υπολογίζει; Οι εισφορές της μισθοδοσίας (εργαζομένου και εργοδότη) είναι υποχρέωση τίνος; Υπάρχει εμπλοκή με τον ΕΦΚΑ; Με ποια σύμβαση εργασίας και τί πακέτο ασφάλισης πρέπει να επιλεγεί στην πρόσληψη; Με ποιόν τρόπο να υπολογίζει φορολόγηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα ζητήματα που θέτετε στο ερώτημά σας απαντώνται στην Εγκ. ΕΦΚΑ 27/2017. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή: Σε περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόλησης για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ βάσει των σχετικών διατάξεων του τέως ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή του Δημοσίου και τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΕΤΑΑ αντίστοιχα, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνεται καταρχάς υπόψη το μηνιαίο εισόδημα από την μισθωτή εργασία και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος ή της υποαπασχόλησης. Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται το ποσό των € 5.860,80. Ως κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των € 586,08. Το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, € 586,08, ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για μισθωτό κάτω των 25 ετών ή για ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση κάτω της πενταετίας.

Περαιτέρω, για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης, αν οι αποδοχές από τη μισθωτή εργασία δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, προστίθεται το εισόδημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήτοι το 1/12 του φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (βλ. άρθρο 39, του Ν. 4387/2016). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται για το μεν εισόδημα από τη μισθωτή εργασία με βάση τις διατάξεις του άρθρου 38, για το δε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τον συντελεστή του άρθρου 39, του ως άνω νόμου. Επιπλέον, τονίζεται ότι αν το συνολικό μηνιαίο εισόδημα (μισθωτής και ανεξάρτητης δραστηριότητας) υπολείπεται του κατώτατου ορίων των 586,08 ευρώ, αρχικά λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από τη μισθωτή εργασία και εν συνεχεία προστίθεται η εισφορά στο ποσό που υπολείπεται μέχρι την συμπλήρωση του ως άνω ορίου, υπολογιζόμενη βάσει των διατάξεων του άρθρου 39.

Διευκρινίζεται ότι εισφορές του εργαζομένου που υπολογίζονται επί του εισοδήματος της μισθωτής εργασίας, αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέσω του συστήματος της ΑΠΔ, επιλέγοντας το κατάλληλο ΚΠΚ σύμφωνα με την ειδικότητα του μισθωτού (σύνδεση πακέτου μα ειδικότητα). Οι δε εισφορές επί του εισοδήματος από την ανεξάρτητη απασχόληση υπολογίζονται και αποδίδονται από τον ίδιο με βάση τις σχετικές ειδοποιήσεις πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.  

Τα ανωτέρω αφορούν τον υπολογισμό και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και δεν επηρεάζουν την φορολογία εισοδήματος η οποία ακολουθεί τους δικούς της κανόνες. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου θα υπολογισθεί επί του εισοδήματος της μισθωτής εργασίας με βάση τα οριζόμενα στα άρθρα 59 και 60, του ΚΦΕ. Εν συνεχεία, τα δύο εισοδήματα θα προστεθούν και το άθροισμά τους θα φορολογηθεί με βάση την ενιαία κλίμακα του άρθρου 15 του ΚΦΕ, ενώ προκαταβολή φόρου θα υπολογισθεί μόνο για το εισόδημα που αποκτήθηκε από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η μείωση του φόρου του άρθρου 16, αφορά επιμεριστικά μόνο το εισόδημα από μισθωτή εργ

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.