22 Μαϊου 2017

Αμοιβή διαχειριστή ΙΚΕ μη εταίρου

Αμοιβή διαχειριστή ΙΚΕ χωρίς καμία συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρείας η οποία θεωρείται φορολογικά ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ασφαλιστικά πληρώνει ΟΑΕΕ.

1. Σε ποιο κωδικό θα καταχωρηθεί στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών για τη χρήση 2016;

2. Πως θα αποδοθούν ασφαλιστικές εισφορές, μέσω ΑΠΔ όπως και οι αμοιβές Δ.Σ; ή θα εκδοθεί εκκαθαριστικό μέσο του ΕΦΚΑ αντλώντας στοιχεία μέσα από το Ε1; και αν ΝΑΙ σε αυτή την περίπτωση πως θα αντληθούν τα στοιχεία, δεδομένου ότι θα φαίνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τις δημοσιευμένες οδηγίες και εγκυκλίους του Ν. 4387/2016, οι αμοιβές που καταβάλλονται σε διαχειριστή ΙΚΕ (εταίρο ή μη), θα υπαχθούν σε ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του άρθρου 39, του Ν. 4387/2016. Δηλαδή, ο διαχειριστής θα καταβάλλει εισφορές όπως και οι λοιποί αυτοαπασχολούμενοι με βάση το εισόδημα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Για το λόγο αυτό, η αμοιβή διαχειριστή θα δηλωθεί στον κωδ. 5 – «Αμοιβές μελών ΔΣ με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία 3% και άνω» στο ηλεκτρονικό αρχείο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, προκειμένου, να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με τις αμοιβές που αποκτούν τα μέλη του ΔΣ ΑΕ με ποσοστό συμμετοχής 3% και άνω. Διευκρινίζεται ότι για τα εν λόγω εισοδήματα, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 38 που προβλέπουν παρακράτηση της εισφοράς από το ΝΠ που καταβάλλει την αμοιβή και απόδοση αυτής στον ΕΦΚΑ μέσω της ΑΠΔ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.