13 Μαρτίου 2017

Ανέγερση ενοικιαζόμενων δωμάτιων και τεκμήρια

Η κατασκευή δωματίων για τουριστική εκμετάλλευση απαλλάσσεται από το τεκμήριο απόκτησης?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΦΕ (Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων), ως ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (τεκμήριο κτήσης, πόθεν έσχες) του φορολογουμένου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του, λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για την «αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρείας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς».

Η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει κάθε περίπτωση δαπάνης που πραγματοποιείται για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή σύσταση επιχείρησης. Συνεπώς, υπάγονται και ελέγχονται ως προς την προέλευσή τους όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ή ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης, καθώς και ως αύξηση του κεφαλαίου αυτής (Πολ. 1076/2015).

Περαιτέρω, με την Πολ. 1076/2015, η διοίκηση αναφέρει ότι οι διατάξεις περί τεκμηρίων απόκτησης «εφαρμόζονται μόνο όταν τις οικείες δαπάνες πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα, ως ιδιώτες και όχι στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου οι σχετικές αγορές έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά τους αρχεία».

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι η δαπάνη ανέγερσης δωματίων αποκλειστικά για επαγγελματικό σκοπό απαλλάσσεται από το τεκμήριο απόκτησης. Ωστόσο, ο ατομικός επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει από τα δεδομένα των λογιστικών αρχείων της επιχείρησης, ότι τα χρηματικά ποσά που πρόκειται να καταβληθούν για την κατασκευή των εν λόγω ακινήτων προέρχονται από την παρελθούσα κερδοφορία της. Διαφορετικά, αφορούν εισφορά κεφαλαίου του ατομικού επιχειρηματία, η οποία αποτελεί τεκμήριο απόκτησης όπως προείπαμε.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.