1 Μαρτίου 2017

Κατάσταση συμφωνητικών -υποβολή

Στην κατάσταση υποβολής συμφωνητικών στο taxisnet έχει κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες που μπορείς να υποβάλεις (προώθηση πωλήσεων -δικαιώματα - leasing-κτλ) καθώς και μια γενική επιλογή "άλλες παροχή που δεν προβλέπεται από ειδικές διατάξεις". Εμείς, σε περίπτωση που έχουμε συμφωνητικό με πελάτη για κάποιο άλλο εμπορικό σκοπό (πχ εμπορική συμφωνία αγοράς εμπορευμάτων ή άλλο συμφωνητικό για συμψηφισμό ποσών κτλ) τι πρέπει να κάνουμε;

Υπάρχει πρόβλημα εάν δεν υποβληθούν αυτού του τύπου τα συμφωνητικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ. 16 του άρθρου 18 του Ν 1882/1990 και βάσει της διαδικασίας υποβολής που προβλέπεται από την 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000 Α.Υ.Ο. όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΔΕΛ Β 1009011 ΕΞ 2015/23.1.2015 Α.Γ.Γ.Δ.Ε.:  «Υπόχρεος για την υποβολή της κατάστασης συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν 1882/1990 είναι κάθε επιτηδευματίας φυσικό ή νομικό πρόσωπο που καταρτίζει συμφωνητικά με συμβαλλόμενο επιτηδευματία ή τρίτο και για οποιαδήποτε συναλλαγή για την οποία δεν προβλέπεται διαφορετική διαδικασία υποβολής».

Συμφωνητικά και διαδικασίες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις ή από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπογράφονται ή συνυπογράφονται από τον Υπουργό Οικονομικών, εξακολουθούν να ισχύουν ως προς τον τρόπο και τον τύπο υποβολής τους (π.χ. συμφωνητικά μίσθωσης ακινήτων κλπ.).

Για παράδειγμα, με τις διατάξεις των παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν 2386/1996 και παρ. 6 του άρθρου 27 του Ν 2682/1999, εξαιρέθηκαν της θεώρησης τα συμφωνητικά που καταρτίζονται από επιτηδευματίες ή τρίτους με το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τους Οργανισμούς, τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους δήμους και τις κοινότητες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που εκδίδουν κάρτες συναλλαγών και τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης του Ν 1665/1986.

Επιπλέον, εξαιρέσεις από την υποβολή συμφωνητικών είχαμε και στις περιπτώσεις που  καταρτίζονται μεταξύ της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και των πελατών συνδρομητών της και αφορούν στη χρήση Egnatia card για την εξυπηρέτηση τους στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και στην υποθαλάσσια αρτηρία Άκτιο – Πρέβεζα.

Αναφέρουμε τις περιπτώσεις αυτές για να διαπιστωθεί ο χαρακτήρας των συμφωνητικών για τα οποία παρέχεται η δυνατότητα της μη υποβολής της συγκεκριμένης κατάστασης της παρ. 16 του άρθρου 18 του Ν 1882/1990.

Εφόσον η περίπτωση των συμφωνητικών που αναφέρετε δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία των εξαιρέσεων, θα περιληφθούν στην τριμηνιαία ηλεκτρονική κατάσταση στις άλλες παροχές. Δεν προβλέπεται δυνατότητα εξαίρεσης για τα συμφωνητικά που δεν εντάσσονται σε κάποια από τις συγκεκριμένες κατηγορίες που προβλέπει η εφαρμογή.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.