27 Δεκεμβρίου 2016

Εκπρόθεσμη διακοπή ΑΕ

ΑΕ συστήθηκε το έτος 1985. Το έτος 2002 έγινε ανάκληση της άδειας χωρίς όμως να ακολουθηθεί η διαδικασία της λύσεώς της. Η ΑΕ δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά της, ούτε άλλα στοιχεία του ενεργητικού ή του παθητικού πλην των οφειλών της στη ΔΟΥ που είναι βεβαιωμένα από το έτος 1988. Η ΑΕ και πριν από το έτος της ανάκλησης μέχρι και σήμερα δεν υπέβαλλε δηλώσεις. Είχε υποχρέωση; Μπορεί η ΑΕ να κάνει διακοπή-λύση σύμφωνα με την Πολ.1163/2016 με πραγματικό χρόνο παύσης μέσα στο έτος 2016; καθότι ένας εκ των μετόχων & μέλος του ΔΣ αποπλήρωσε μέχρι & σήμερα τις εισφορές στον ΟΑΕΕ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η περίπτωση που αναφέρεστε εντάσσεται στην εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1163/2016, η διακοπή εργασιών μιας επιχείρησης μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, εφόσον κατόπιν ελέγχου αποδεικνύεται ότι από τη στιγμή εκείνη και μέχρι σήμερα, πραγματικά δεν ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία (πάγια, εμπορεύματα και αποθέματα) και χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις (εφόσον πρόκειται για ΝΠ που εκ του νόμου προβλέπεται στάδιο εκκαθάρισης). Σύμφωνα με τις οδηγίες της απόφασης ο έλεγχος για την διαπίστωση του πραγματικού χρόνου διακοπής εργασιών, ξεκινά με τον έλεγχο τυχόν μεταβολών (όπως λ.χ. αλλαγή εταίρων, διαχειριστών, διεύθυνσης έδρας κ.λπ.) που έχουν ήδη δηλωθεί και καταχωρισθεί στο τμήμα μητρώου της ΔΟΥ. Εάν έχει καταχωρισθεί σχετική μεταβολή σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, η ημερομηνία διακοπής δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο της τελευταίας καταχωρηθείσας μεταβολής.

Εν συνεχεία, ελέγχονται τα εξής:

1) η μη ύπαρξη επαγγελματικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης,

2) η μη ύπαρξη επιχειρηματικών συναλλαγών μέσω των υποβληθεισών καταστάσεων πελατών – προμηθευτές και αρχείων από ταμειακές μηχανές,

3) η μη ύπαρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μέσω των υποβληθεισών καταστάσεων στο σύστημα VIES.

Η ως άνω απόφαση, διευκρινίζει ότι για την εκπρόθεσμη διακοπή βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών δεν λαμβάνονται υπόψη:

1) η τυχόν υποβολή μηδενικών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος και ΦΠΑ) σε μεταγενέστερο χρόνο,

2) η ημερομηνία δημοσίευσης του τελικού ισολογισμού εκκαθάρισης (για την περίπτωση των ΝΠ) ή η ημερομηνία διαγραφής του τίθεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΜΗ.

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι στην περίπτωσή σας, εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, γεγονός που ενισχύεται από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕ, η διακοπή εργασιών μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν. Η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από μέλος του ΔΣ και μέτοχο της ΑΕ, δεν επηρεάζει την εν λόγω διαδικασία διακοπής εργασιών της ΑΕ στη ΔΟΥ. Ωστόσο, στην περίπτωση που η εταιρεία προβεί σε διακοπή με ημερομηνία προγενέστερη της επίμαχης ασφαλιστικής περιόδου που αφορούσαν οι εισφορές, τίθεται, κατά την άποψή μας, θέμα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για τα οποία θα πρέπει ο ασφαλισμένος να μεριμνήσει για την τυχόν επιστροφή τους.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.