14 Δεκεμβρίου 2016

Αμοιβές διαχειριστών ομόρρυθμης εταιρείας

Ομόρρυθμη εταιρεία με δυο Α και Β διαχειριστές, 50% ο καθένας τους. Το καταστατικό αναφέρει ότι μπορεί να δίνει η εταιρεία αμοιβές. Αποφάσισαν να πάρει ο ένας από τους δυο αμοιβή βάσει της ΠΟΛ 1072/31-3-2015 Η Εταιρεία είναι φαρμακαποθήκη.

Μπορεί να δώσει αμοιβές στον έναν διαχειριστή Α όπου είναι ελεύθερος επαγγελματίας (Ατομική επιχείρηση - φαρμακοποιός) ή θα πρέπει να κόψει τιμολόγιο ο διαχειριστής Α στην ομόρρυθμη εταιρεία με παρακράτηση 20%;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το ΔΕΑΦΑ 1064780 ΕΞ 2015/11.5.2015 έγγραφο του Υπ. Οικ. και με τις πρόσθετες διευκρινίσεις της ΠΟΛ.1139/2015 έγινε δεκτό ότι οι αμοιβές εκπροσώπων ΟΕ για τις υπηρεσίες που παρέχουν με βάση την ιδιότητά τους αυτή προς τις υπόψη εταιρείες, εξομοιώνονται με τις αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Κατά συνέπεια, αυτές χαρακτηρίζονται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, για σκοπούς ΚΦΕ, και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013.

Αντίθετα, οι αμοιβές που λαμβάνουν οι ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα για υπηρεσίες τους (λογιστικές, νομικές, κλπ.) από νομικό πρόσωπο στο οποίο είναι μέλη του ΔΣ ή διαχειριστές ή εκπρόσωποι του, στο πλαίσιο άσκησης της ατομικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας, θεωρούνται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν 4172/2013.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η αμοιβή που αφορά την υπηρεσία διαχείρισης – εκπροσώπησης της εταιρείας και η οποία είναι εκτός του πλαισίου άσκησης της ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας του φορολογουμένου, συνιστά για αυτόν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για αυτό τον λόγο δεν απαιτείται η έκδοση τιμολογίου, η δε παρακράτηση φόρου θα γίνει σύμφωνα με την κλίμακα μισθωτής εργασίας των άρθρων 15 και 16 του ΚΦΕ. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω αμοιβή θα επιβαρυνθεί και με χαρτόσημο 1,20% καθότι δεν αφορά περίπτωση εξαρτημένης εργασίας, αλλά αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς ΚΦΕ.

Επισημαίνεται πάντως, ότι ο φαρμακοποιός δεν εντασσόταν στο άρθρο 48 του προηγούμενου ΚΦΕ (Ν 2238/1994), συνεπώς δεν ήταν ποτέ ελεύθερος επαγγελματίας (προκειμένου να υπάγεται σε παρακράτηση φόρου 20%), αλλά δραστηριοποιούταν ως ατομική επιχείρηση. Με τις νέες διατάξεις του Ν 4172/2013, κατατάσσεται στις οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.