7 Δεκεμβρίου 2016

Αναγραφή πυλωτής

Η οικοδομική άδεια αναφέρει διώροφη οικοδομή επί πυλωτής. Πρόκειται δε για μονοκατοικία με εσωτερική επικοινωνία από την πυλωτή μέχρι τους ορόφους. Ερώτημα: 
1.Στο Ε9 θα γράψω στην θέση όροφος 1 ή 2,δεδομένου ότι η πυλωτή δεν θεωρείται όροφος; 
2.Τα τετραγωνικά της πυλωτής θα αναφερθούν στο Ε9 και πώς (στην ίδια ή σε ξεχωριστή γραμμή;) 
Παίζει κάποιον ρόλο αν προς το παρόν είναι ανοικτή αλλά στο μέλλον θα κλειστεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Σημαντική παράμετρος ως προς τον τρόπο αναγραφής της πυλωτής αποτελεί το κατά πόσο στο ακίνητο υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή όχι. Από την αναφορά περί μονοκατοικίας συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Με αυτή την παραδοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου (ΠΟΛ.1237/2014) ισχύουν τα εξής:
1. Ως μονοκατοικία ορίζεται το μοναδικό κτίσμα, το προορισμένο για κατοικία, που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο ή γήπεδο ή κάθετη ιδιοκτησία, αποτελεί μία μόνο κατοικία με τους βοηθητικούς της χώρους, η οποία μπορεί να εκτείνεται σε έναν ή σε περισσότερους ορόφους, που επικοινωνούν μεταξύ τους και αποτελούν ενιαία λειτουργική ενότητα. Ως επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων αναγράφεται το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων αυτών και ως όροφος αναγράφεται ο υψηλότερος. Μονοκατοικία θεωρείται επίσης και το κτίσμα, το προορισμένο για κατοικία, που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο ή γήπεδο ή κάθετη ιδιοκτησία, εκτείνεται σε έναν ή σε περισσότερους ορόφους, που επικοινωνούν μεταξύ τους και αποτελούν ενιαία λειτουργική ενότητα, ανεξάρτητα αν οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται σε άλλο τμήμα του οικοπέδου, του γηπέδου ή της κάθετης ιδιοκτησίας, εφαπτόμενοι ή μη της κατοικίας. 
2. Εάν δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις (λειτουργική ενότητα κλπ.) και απαιτείται η αναγραφή ανά όροφο, η εν λόγω ΠΟΛ προβλέπει πως σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή αυθαίρετων κτισμάτων, αναγράφεται η συνολική επιφάνεια αυτών ανά όροφο (δηλαδή προστίθενται και τα κλιμακοστάσια, οι εξωτερικοί τοίχοι, τα πλατύσκαλα κ.λπ.).
3. Τέλος για τον χαρακτηρισμό των τ.μ. της πυλωτής ως κύριο ή βοηθητικό χώρο προβλέπεται πως σε οικοδομή χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, η είσοδος (το κτίσμα) σε πυλωτή (κλιμακοστάσιο, σκάλα), αναγράφεται ως κύριος ή βοηθητικός χώρος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή την πολεοδομική νομοθεσία. Το αυτό ισχύει και για την απόληξη κλιμακοστασίου. Κατά την άποψή μας με βάση τα παραπάνω τα τ.μ. της πυλωτής θα αναγραφούν ως βοηθητικός χώρος.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.