29 Νοεμβρίου 2016

Ζημιά από πώληση παγίου

Ατομική σε καθεστώς φπα που παραμένει ενεργή, πουλάει ένα από τα πάγια της σε αξία 1.000 € όταν η αναπόσβεστη αξία του παγίου είναι 3.000 €. Στην 3μηνιαια περιοδική φπα, πέραν του τιμολογίου πώλησης που θα δηλώσουμε, θα αποδώσουμε και φπα για τα 2.000 € της ζημιάς; αν ναι σε ποιο κωδικό της δήλωσης μπαίνει;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διαφορά μεταξύ της αξίας πώλησης και της αναπόσβεστης λογιστικής αξίας ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου αποτελεί αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος και όχι του ΦΠΑ. Η ζημιά ή κέρδος κατά περίπτωση που μπορεί να προκύψει μειώνει ή αυξάνει το φορολογητέο εισόδημα της επιχείρησης.

Αντίθετα στον ΦΠΑ αντικείμενο του φόρου δεν αποτελεί η διαφορά μεταξύ των δύο αξιών, αλλά η τιμή πώλησης του παγίου. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση σε ΦΠΑ υπάγεται το ποσό των 1.000 ευρώ. Όσον αφορά τη δήλωση ΦΠΑ το ποσό αυτό των 1.000 ευρώ θα αναγραφεί στον κωδικό 303, θα περιληφθεί στο άθροισμα των κωδικών 307 και 311 αλλά δεν θα περιληφθεί στο ποσό που θα αναγραφεί στον κωδικό 312.

Επισημαίνεται επίσης ότι ακόμα και στην περίπτωση που τυχόν δεν έχει παρέλθει πενταετία από το έτος απόκτησης του παγίου που πωλείται, το γεγονός ότι η παράδοση γίνεται εξ επαχθούς αιτίας έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται ότι διατίθεται σε φορολογητέα δραστηριότητα και να μην υπάρχει υποχρέωση διακανονισμού ΦΠΑ.

Συνοψίζοντας λοιπόν πέρα της αναγραφής των ποσών με τον τρόπο που αναφέραμε στη δήλωση ΦΠΑ η επιχείρηση δεν έχει άλλη υποχρέωση. Ως προς το φόρο εισοδήματος αφού κλείσουν με την πώληση οι λογαριασμοί του παγίου, η ζημιά που προκύπτει θα εγγραφεί ως ζημιά στα βιβλία της επιχείρησης.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.