Σεμινάρια rss feed

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018
Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation,
Principal, Tax Services, Deloitte Greece
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ: ΠΤΩΧΕΥΣΗ  ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ: ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Τετάρτη & Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2018
Μ. Ορφανίδου Δικηγόρος, LLM, εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Δ.Κ. Αυγητίδης & Συνεργάτες»
CORPORATE COUNSEL EXECUTIVE TRAINING

CORPORATE COUNSEL EXECUTIVE TRAINING

23 Νοεμβρίου 2018
Στ. Μίχος Δικηγόρος, LL.M., M.A., τ. Πρόεδρος Association of Corporate Counsel Europe
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 12o ΤΜΗΜΑ, 26 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2018

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 12o ΤΜΗΜΑ, 26 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2018

26 Νοεμβρίου 2018
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, Founding Member
DPO Academy, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ - ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ - ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ

Δευτέρα & Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2018
Ν. Βιτώρος Δικηγόρος, ΜΔ , Π. Πανταζόπουλος Δικηγόρος, ΔΝ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Τρίτη & Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2018
Α. Νιφόρου Προϊσταμένη Αυτοτελούς τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου ΕΤΕΑΕΠ - Εισηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Α. Σαρακινιώτη Προϊσταμένη Αυτοτελούς τμήματος Ασφάλισης & Παροχών ΕΤΕΑΕΠ - Εισηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2018
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation,
Principal, Tax Services, Deloitte Greece
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018
Ι. Δρυλλεράκης Δικηγόρος, Ε. Δρυλλεράκης Δικηγόρος, Κ. Γιαννίκας Δικηγόρος
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

25 Νοεμβρίου 2016

Παραγραφή φορολογικών ετών

Πότε επί τέλους παραγράφονται οι οικονομικές υποθέσεις: ακούμε για ελέγχους από το 2000 και μετά, διαβάζουμε ότι στο επικείμενο νομοσχέδιο για αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα προηγηθούν προσκλήσεις εφοριών σε φορολογουμένους, ως μέσο πίεσης, για διαφορές δηλωθέντων και καταθέσεων από το 2000, ενώ παράλληλα διαβάζουμε ότι οι χρήσεις έως το 2006 έχουν παραγραφεί στις 31/12/2013 με παράταση, το έτος 2009 έχει παραγραφεί την 31/12/2015, πλην βέβαια κάποιων που έχουν εκδοθεί εντολές κλπ. έως την ανωτέρω ημερομηνία. Ποιες λοιπόν χρήσεις έχουν παραγραφεί τις οποίες δεν μπορεί να αγγίξει έλεγχος:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Νόμος 4174/2013 αναφέρεται στις φορολογικές διαδικασίες και εκτός των άλλων προσδιορίζει το ύψος των προστίμων και τον χρόνο παραγραφής των οφειλών.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 36 του νόμου, σχετικά με τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, αναφέρει:

 “Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης. Στις περιπτώσεις που για κάποια φορολογία προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων, η έκδοση της πράξης του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να γίνει εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της τελευταίας δήλωσης”.

Στην παράγραφο 3 όμως του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι: “Εξαιρετικά, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής μπορεί να εκδοθεί εντός είκοσι (20) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης”.

Στο άρθρο 66 (παρ. 1 & 2) γίνεται αναλύεται η έννοια της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, εγκλήματα φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων, θεωρούνται: η μη δήλωση ή η ανακριβή δήλωση φόρου εισοδήματος, Ε9 (δήλωση στοιχείων ακίνητης περιουσίας), ΦΠΑ, καθώς και των λοιπών παρακρατούμενων φόρων. Επίσης, στην έννοια της φοροδιαφυγής εμπίπτει και η έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων.

 

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι στην περίπτωση που έχει υποβληθεί ανακριβής δήλωση ή δεν έχει υποβληθεί δήλωση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., η φορολογική αρχή διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου για 20 έτη από τη λήξη του έτους εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης (παρ. 1, άρθρο 66).

Επομένως, ο φορολογικός έλεγχος διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε βάθος χρόνου 20ετίας αν τεκμηριώσει ότι ο φορολογούμενος έχει υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις ή δεν έχει προβεί σε υποβολή δηλώσεων ως όφειλε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (περιπτώσεις φοροδιαφυγής). Η τεκμηρίωση αυτή μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μας, μόνο ύστερα από διασταυρώσεις υποβληθέντων στοιχείων της επιχείρησης με αντισυμβαλλόμενους ή από άλλα στοιχεία που θα έχουν αντληθεί από τρίτους (λ.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς), καθώς με την έλευση της πενταετίας (βλ. ανωτέρω) εφαρμόζονται οι διατάξεις περί παραγραφής με δεδομένο ότι ο φορολογούμενος έχει υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του δηλώσεις.

Τονίζεται ότι δίχως την ύπαρξη φαινομένων φοροδιαφυγής, ο φορολογικός έλεγχος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τυχόν ανακρίβειες σε δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από τον φορολογούμενο για έτη παλαιότερα του 5ου  από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τις κείμενες διατάξεις του νόμου η έκδοση και κοινοποίηση εντολών ελέγχου δεν προκαλεί παράταση της προθεσμίας παραγραφής με βάση τα όσα ορίζει το άρθρο 36, του ΚΦΔ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.