31 Οκτωβρίου 2016

Εισφορές σε ΕΦΚΑ δημοσιογράφου συνταξιούχου ΤΣΠΕΑ διαχειριστή ΙΚΕ

Δημοσιογράφος συνταξιούχος ΤΣΠΕΑ είναι άμισθος διαχειριστής και εταίρος ΙΚΕ παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και λειτουργίας web-site. Ως διαχειριστής ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ πολλά χρόνια. Η ΙΚΕ έχει μηδενικό τζίρο και καθόλου κέρδος τα τρία τελευταία έτη. Πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ) το 2016, χρονιά επίσης χωρίς κέρδη και πώς το επόμενο έτος, σε περίπτωση εμφάνισης κερδών και διανομής τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στα ερωτήματα σχετικώς με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας − Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος − Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», θα δοθούν απαντήσεις με τις σχετικές εγκυκλίους που αναμένεται να εκδοθούν αρμοδίως. Από το κείμενο του νόμου, προκύπτει ότι για τους συνταξιούχους που ταυτόχρονα ασκούν εργασία ή αυτοαπασχολούνται πριν την έναρξη εφαρμογής του  ως άνω Ν. 4387/2016, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 16, του Ν. 3863/2010 (παρ. 6, του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016). Οι εν λόγω διατάξεις προβλέπουν:

α) αναστολή της σύνταξης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ή 

β) για όσους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος, περικοπή μέχρι του ορίου των 60 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη σε περίπτωση που λαμβάνεται υψηλότερη σύνταξη και ταυτόχρονα υποχρέωση καταβολής του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τη νέα δραστηριότητα.

Περαιτέρω, οι εισφορές των προσώπων που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ως άνω νόμου. Ειδικότερα, προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς κατά ποσοστό 20%[1] επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου άνω των 25 ετών (παρ. 3, του άρθρου 39), σε περίπτωση που το πραγματικό μηνιαίο εισόδημα του ασφαλισμένου είναι μηδενικό ή μικρότερο από το ελάχιστο όριο. Σημειώνεται ότι ο βασικός μισθός ανέρχεται σήμερα στα 586,08 ευρώ. Από τον συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι ο συνταξιούχος της περίπτωσής σας θα κληθεί να καταβάλλει το ελάχιστο όριο ασφαλιστικών εισφορών, μειωμένο κατά ποσοστό 50% εφόσον έχει υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας του.


[1] Στο εν λόγω ποσοστό προστίθεται και 6,95 % ως εισφορά υγειονομικής περίθαλψης, σύνολο: 26,95%.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.