3 Οκτωβρίου 2016

Περιοδική ΦΠΑ κωδικοί 310,349

Η εταιρεία μας έχει τις κάτωθι συναλλαγές:

- Εκδίδει τιμολόγιο σε μεταφορική εταιρεία (εντός ΕΕ) για αποζημίωση κατεστραμμένων εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά προς την αποθήκη μας. Χρειάζεται να υπολογιστεί – αποδοθεί χαρτόσημο (επειδή η μεταφορική είναι εταιρεία ΕΕ), σε ποιον κωδικό στην περιοδική ΦΠΑ θα μπει 310 ή 349.

- Πούλησε ακίνητο (κτίριο) το οποίο ήταν στην κυριότητα της, σε ιδιώτη χωρίς ΦΠΑ. Σε ποιον κωδικό της περιοδικής ΦΠΑ καταχωρείται, 310 ή 349.

- Έχει έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων και έσοδα από τόκους καταθέσεων. Σε ποιον κωδικό της περιοδικής ΦΠΑ καταχωρείται, 310 ή 349.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  • Όσον αφορά το τιμολόγιο προς την αλλοδαπή (εντός Ε.Ε.) μεταφορική εταιρεία, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περίπτωση υπηρεσίας δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρούμενες από το γενικό κανόνα του άρθρου 14 του κώδικα ΦΠΑ περιπτώσεις, ως τόπος παροχής της υπηρεσίας θεωρείται η χώρα του λήπτη. Για αυτό το λόγο θεωρείται ενδοκοινοτική παροχή υπηρεσίας και θα περιληφθεί στον κωδικό 345 της δήλωσης ΦΠΑ. Επισημαίνεται ότι η συναλλαγή θα πρέπει να περιληφθεί στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παροχών υπηρεσιών, ενώ δεν αποτελεί αντικείμενο της φορολογίας χαρτοσήμου.
  • Το έσοδο από την πώληση του ακινήτου, θα περιληφθεί στον κωδικό 310 της δήλωσης ΦΠΑ (απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ). Επισημαίνεται όμως ότι δεδομένου ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις επενδυτικών αγαθών δε λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση του κλάσματος prorata, το ποσό αυτό δεν θα περιληφθεί στον κωδικό 312 (Βλ. σχετικά και ΠΟΛ.1082/2015).
  • Τα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων και τόκους καταθέσεων, καταχωρούνται επίσης στον κωδικό 310. Όσον αφορά τον κωδικό 312 δεν περιλαμβάνονται όταν αποτελούν παρεπόμενες πράξεις της κύριας δραστηριότητας.

Παρεπόμενες πράξεις θεωρούνται αυτές που:

-Δεν περιλαμβάνονται στην κύρια οικονομική δραστηριότητα

-Απαιτούν αμελητέο μόνο ποσοστό των μέσων που διαθέτει η επιχείρηση.

-Δεν υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών που σχετίζεται με την κύρια οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης (Δ.Ε.Κ.C 306/94 – ΠΟΛ.1056/2002).

Έτσι κατά κανόνα τα έσοδα από τους τόκους καταθέσεων, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και θεωρούνται παρεπόμενες πράξεις και για αυτό το λόγο, δεν περιλαμβάνονται στο ποσό του κωδικού 312.

Τέλος, σημειώνεται ότι στον κωδικό 349 αναγράφονται οι λοιπές εκροές που δεν επιβαρύνονται μεν, με ΦΠΑ, για τις οποίες ωστόσο, παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών. (Βλ. σχετικά και ΠΟΛ.1082/2015).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.