27 Ιουλίου 2016

Φορολογία αγροτών ειδικού για 2016

Ο Αγρότης του ειδικού καθεστώτος από 1/1/2016, επειδή δεν τηρεί βιβλία, θα έχει το αφορολόγητο των μισθωτών, γιατί δεν θα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αφού με το νέο νόμο πρέπει να έχει μεταξύ των άλλων κριτηρίων πρέπει να τηρεί βιβλία; ή θα φορολογείται από το 1ο ευρώ με 22%; ( τα κριτήρια είναι : Τηρεί Βιβλία ,Λαμβάνει εισόδημα το 50% από αγροτικό, Είναι γραμμένος στο Μητρώο αγροτών, Έχει αγροτική εκμετάλλευση, Ασχολείται στα χωράφια με το 30% του συνολικού χρόνου εργασίας, Είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ).

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε σχέση με τη μείωση φόρου του άρθρου 16 του Ν.4172/2013 για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:

Α. Ο φορολογούμενος να αποκτά εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μαζί με εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση αυτή η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16 υπολογίζεται μόνον στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν ο φορολογούμενος χαρακτηρίζεται ως κατ' επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και του ποσοστού συμμετοχής του εισοδήματός του από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με το συνολικό εισόδημα. Εφόσον, μαζί με τα εισοδήματα του προηγούμενου εδαφίου αποκτάται και εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα υπολογίζεται αναλογικά μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Β. Ο φορολογούμενος να θεωρείται κατ' επάγγελμα αγρότης, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρο 2 παρ. 1 του ν.3874/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν.4389/2016), και τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση αυτή εάν:

Β1. Το εισόδημα προκύπτει μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση τότε ο φόρος μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16.

Β2. Αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, οι μειώσεις του φόρου που προβλέπονται στο άρθρο 16 υπολογίζονται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.

Β3. Αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή/και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου που προβλέπονται στο άρθρο 16 θα εφαρμόζεται αναλογικά μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από ατομική αγροτική επιχείρηση.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15, χωρίς δηλαδή τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις.

Ως επαγγελματίας αγρότης θεωρείται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

β) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.

γ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του

δ) Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ε) Τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται και το απασχολούμενο στην αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων, σπογγαλιεία, οστρακαλιεία, υδατοκαλλιέργεια) ενήλικο φυσικό πρόσωπο, εφόσον σωρευτικά:

α) Είναι κάτοχος ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης, μισθωτής ή συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εκμετάλλευση επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους εκτός από σκάφη υπερπόντιας αλιείας ή απασχολείται στην υδατοκαλλιέργεια ως κάτοχος ή μισθωτής υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης. Το ως άνω φυσικό πρόσωπο ασχολείται με μία ή περισσότερες εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.

β) Προμηθεύεται ως ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης ή μισθωτής επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους καύσιμα θαλάσσης για την κίνηση του σκάφους του τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία έτη και

γ) Είναι ασφαλισμένος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι προϋποθέσεις της απόληψης του 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και της προμήθειας καυσίμων θαλάσσης απαιτείται να συντρέχουν για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους μέχρι έξι (6) μέτρα.

Σχετική ΠΟΛ.1107/2016

Ως σχόλιο και προβληματισμό σε σχέση με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η περίπτωση Α ουσιαστικά θα καταστεί ανενεργή από 1/1/2017 οπότε και δεν θα υφίσταται πλέον ο ΟΓΑ ως αυτοτελής ασφαλιστικός φορέας, λόγω της λειτουργίας του νέου ενιαίου φορέα. Ωστόσο έστω για το 2016 οπότε και θα ισχύει, δε θέτει άλλες προϋποθέσεις πλην της ασφάλισης στον ΟΓΑ για ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει πάντως να διευκρινιστεί κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια και η ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που δεν φαίνεται πάντως να είναι στην πρόθεση του νομοθέτη.
  • Στην περίπτωση Β ο όρος περί τήρησης λογιστικών βιβλίων θέτει εκτός του ορισμού του επαγγελματία αγρότη, τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Εάν ο νομοθέτης επιθυμεί να τους περιλάβει, θα πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση των νομίμως απαλλασσόμενων από την τήρηση βιβλίων.

     

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.