18 Ιουλίου 2016

Κάλυψη πόθεν έσχες υπηκόου Αμερικής

Φορολογούμενη με υπηκοότητα Αμερικής παντρεμένη με Έλληνα από το 2005 και φορολογική κάτοικος της Ελλάδας έχει εισοδήματα από ενοίκια από την Αμερική τα οποία δηλώνονται και φορολογούνται στην Αμερική. Η φορολογούμενη όλα αυτά τα χρόνια μετέφερε τα εισοδήματα αυτά σε Ελληνική τράπεζα. Μέσα στο 2016 έκανε χρήση των καταθέσεων αυτών για αποπληρωμή στεγαστικού δανείου Α κατοικίας ύψους 150.000€ που είχε εκταμιευθεί το 2006. Με ποιο τρόπο μπορεί να αποδείξει στην φορολογική της δήλωση ότι η αποπληρωμή του δανείου έγινε με χρήση ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη του πόθεν έσχες της?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η φορολογούμενη του ερωτήματος, ως φορολογική κάτοικος Ελλάδας είχε υποχρέωση να δηλώσει στην Ελλάδα το παγκόσμιο εισόδημά της, ως φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο κατά περίπτωση, σύμφωνα με τυχόν ειδικές ρυθμίσεις της Σ.Α.Δ.Φ. της Ελλάδας με τις Η.Π.Α.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 34 του ΚΦΕ όπως ερμηνεύτηκε με την ΠΟΛ.1076/2015 «αν τα εισοδήματα αυτά [σ.σ. πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις] αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή αναγνωρίζονται εφόσον έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα ή απαλλάσσονται νομίμως από τη φορολόγηση αυτή. Προς απόδειξη της φορολογίας ή της νόμιμης απαλλαγής πρέπει τα εισοδήματα αυτά να έχουν περιληφθεί σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφ' όσον υπήρχε σχετική υποχρέωση».

Περαιτέρω σύμφωνα με την περίπτωση δ του ιδίου άρθρου εφόσον ο φορολογούμενος επικαλείται εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό θα πρέπει να αποδεικνύεται η εισαγωγή του στην Ελλάδα πριν την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης και επιπλέον να δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή.

Για τα ποσά που εισάγονται, απαιτείται πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει η τράπεζα με το οποίο θα μπορεί να εξακριβωθεί ότι ο φορολογούμενος είναι ο δικαιούχος του εισαγόμενου χρηματικού κεφαλαίου, το ύψος του εισαγόμενου ποσού, το νόμισμα, η ευρωποίηση του και η χώρα προέλευσης. Όταν ως δικαιούχος του ποσού που εισάγεται εμφανίζεται άλλο πρόσωπο από τον αγοραστή του συναλλάγματος, η βεβαίωση εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων από την αλλοδαπή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον δικαιούχο του ποσού. Αν η εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων γίνει χωρίς ευρωποίηση μπορεί να ευρωποιηθεί μεταγενέστερα και να περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους κατά το οποίο έγινε η ευρωποίηση.

Όταν πρόκειται για κάλυψη δαπάνης απόκτησης περιουσιακού στοιχείου από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 32 πρέπει να αποδεικνύεται ότι η εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων και η ευρωποίησή τους, αν είναι σε ξένο νόμισμα, έγινε πριν από την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης.

Για τη δικαιολόγηση της απόκτησης των εισαγόμενων χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό απαιτούνται επίσημα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η απόκτησή τους, όπως π.χ. η βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής της αλλοδαπής, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων που είχαν υποβληθεί κ.τ.λ.[1]

Τέλος επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται περιορισμός ώστε οι παραπάνω προϋποθέσεις να προκύπτουν από την αρχική δήλωση του φορολογούμενου, αλλά μπορεί να προκύπτουν και από τροποποιητικές δηλώσεις. Σύμφωνα με τον ΚΦΔ ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση για έτη για τα οποία δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου για την έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου. Δηλαδή μέχρι 31/12/2016 μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2011 και επόμενα. Από κει και πέρα θα πρέπει να σταθμιστεί κατά πόσο οι κυρώσεις υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων σε σχέση με το όφελος του φορολογούμενου λόγω κάλυψης ή περιορισμού της διαφοράς τεκμηρίου, οδηγούν σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης. 



[1] Πηγή: ΠΟΛ.1076/2015

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.