1 Ιουλίου 2016

Έλεγχος αγροτικών συνεταιρισμών

Σύμφωνα με το Ν. 4384/2016, άρθρο 21, παράγραφος 1, τελευταίο εδάφιο: «ο έλεγχος στους λοιπούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς διενεργείται από έναν (1) τουλάχιστον ελεγκτή που έχει άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος, σύμφωνα με το ΠΔ 475/1991 (Α' 176)». Ο ελεγκτής χρειάζεται κάποια πιστοποίηση ή μπορεί να είναι όποιος έχει άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος;

Τις οικονομικές καταστάσεις τις συνυπογράφει ως δεύτερος λογιστής;

Το πόρισμα που θα συντάξει έχει συγκεκριμένη δομή;

Γενικά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ο ελεγκτής ποιες ενέργειες χρειάζεται να κάνει;  

Απάντηση:

Μετά τις αλλαγές που έγιναν σε ζητήματα ελέγχου χρηματοοικονομικών καταστάσεων, βάσει της Υποπαραγράφου Α.1, του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 «Τακτικός έλεγχος χρηματοοικονομικών καταστάσεων», υφίσταται υποχρέωση υπαγωγής σε τακτικό έλεγχο από έναν ή περισσότερους νόμιμους ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία του Ν 3693/2008, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 της ίδιας υποπαραγράφου, στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Για τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις των οντοτήτων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν 4308/2014, όταν βάσει των κριτηρίων μεγέθους του άρθρου 2 του ίδιου νόμου χαρακτηρίζονται ως μεσαίες και μεγάλες οντότητες[1].
  2. Για τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις των οντοτήτων της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου ανεξαρτήτως μεγέθους, όταν οι οντότητες αυτές χαρακτηρίζονται ως δημοσίου ενδιαφέροντος (συμφέροντος), κατά την έννοια του ορισμού του Παραρτήματος Α΄ του Ν 4308/2014.
  3. Για τις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις που συντάσσουν οι όμιλοι οι οποίοι βάσει της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν 4308/2014 χαρακτηρίζονται ως «μεγάλοι».
  4. Για τις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις που συντάσσουν οι όμιλοι ανεξαρτήτως μεγέθους, όταν οι όμιλοι αυτοί χαρακτηρίζονται ως δημοσίου ενδιαφέροντος (συμφέροντος), κατά την έννοια του ορισμού του Παραρτήματος Α΄ του Ν 4308/2014.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) εντάσσεται στα νομικά πρόσωπα του άρθρου 45 (περ. δ) του ΚΦΕ και επομένως ανήκει και στις οντότητες του 4308/2014 (ΕΛΠ). Ο έλεγχος των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, τόσο ο λογιστικός όσο και ο διαχειριστικός, διενεργείται ετησίως[2], από έναν (1) τουλάχιστον νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο του Ν 3693/2008, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις τακτικού ελέγχου των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των νομικών οντοτήτων του Ν 4308/2014, από τους ελεγκτές αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν 4336/2015, όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου της απάντησής μας.

Συνεπώς, αυτή η περίπτωση αφορά έλεγχο από νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο.

Η περίπτωση που αναφέρεται στους λοιπούς ΑΣ, αφορά τον έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από έναν (1) τουλάχιστον ελεγκτή, ο οποίος έχει άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος (Π.Δ. 475/1991). Προϋπόθεση χορήγησης άδειας οικονομολογικού επαγγέλματος, αποτελεί μόνη η ιδιότητα του μέλους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), με τους όρους που κάποιος αποκτά την ιδιότητα αυτή, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 του ιδρυτικού νόμου για το ΟΕΕ (Ν 1100/1980, τροποποίηση με τον Ν 1479/1984). Δηλαδή, ο πτυχιούχος ανώτατης οικονομικής Σχολής. Από το ΟΕΕ χορηγείται δελτίο επαγγελματικής  ταυτότητας οικονομολόγου και περαιτέρω το μέλος  ελέγχεται για τυχόν άσκηση του οικονομολογικού επαγγέλματος χωρίς να έχει χορηγηθεί η ως άνω άδεια. Δεν απαιτείται κάποια άλλη πιστοποίηση[3].

Σε ότι αφορά τα λογιστικά βιβλία, αυτά τηρούνται βάσει των διατάξεων για τα ΕΛΠ. Συγκεκριμένα, κατά τη λήξη της χρήσης κλείνονται τα λογιστικά βιβλία του ΑΣ, ενεργείται η απογραφή της περιουσίας του, καταρτίζονται οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ). Εν συνεχεία υποβάλλονται από το διοικητικό συμβούλιο στην τακτική γενική συνέλευση μαζί με την έκθεση του ελεγκτή και την έκθεση διαχείρισης πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, για το έτος που έληξε. Ο ελεγκτής υπογράφει μόνο την έκθεση ελέγχου. Η έκθεση ελέγχου καταρτίζεται κατά τα γνωστά, απευθυνόμενη προς τα συνεταιριστικά μέλη, με αναφορά στην  ευθύνη της Διοίκησης για τις  χρηματοοικονομικές  καταστάσεις, την ευθύνη του ελεγκτή, το  πλαίσιο της βάσης για την διατύπωση γνώμης, την διατύπωση γνώμης ενδεχομένως με επιφύλαξη ή χωρίς επιφύλαξη ή αρνητική γνώμη κ.λπ. (αν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις της νομοθεσίας) και τέλος, γίνεται τυχόν αναφορά επί άλλων νομικών και κανονιστικών θεμάτων. Κατά την διαδικασία και την διάρκεια του ελέγχου, ο ελεγκτής πιστοποιεί την νομιμότητα των αποφάσεων και των πράξεων του ΔΣ και των λοιπών οργάνων διοίκησης, ελέγχει αν τα βιβλία τηρήθηκαν με λογιστική τάξη και ασφαλώς, βάσει των αρχών της λογιστικής επιστήμης. Ελέγχει το περιεχόμενο της έκθεσης των πεπραγμένων διαχείρισης του ΔΣ, με τα αναγραφόμενα στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ώστε να υπάρχει συμφωνία. Τέλος, στα καθήκοντα του ελεγκτή βρίσκεται και ο έλεγχος της νομιμότητας των δαπανών του ΑΣ.

Ο ελεγκτής μπορεί να ζητήσει από το ΔΣ την συζήτηση θεμάτων της αρμοδιότητάς του, αν έχει πέσει στην αντίληψή του  ότι έχουν διαπραχθεί τυχόν ατασθαλίες, καταχρήσεις κ.λπ.



[1] α) Τα νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, της ετερόρρυθμης κατά μετοχές εταιρείας και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας.

   β) Τα νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή της ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας, όταν όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι των προσώπων αυτών έχουν περιορισμένη ευθύνη λόγω του ότι είναι είτε νομικά πρόσωπα της περίπτωσης α' της παρούσας παραγράφου ή άλλου νομικού τύπου συγκρίσιμου με τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης αυτής.

[2] Οι ΑΣ που έχουν λιγότερα από πενήντα (50) μέλη και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους είναι μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, μπορούν να υποβάλλουν τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους στον έλεγχο, κάθε τρεις (3) συνεχόμενες διαχειριστικές χρήσεις σωρευτικά.

[3] Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΕΕ για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς αυτό το θέμα.

 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.