Σεμινάρια rss feed

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 19ο ΤΜΗΜΑ (4 Δεκεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2020)

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 19ο ΤΜΗΜΑ (4 Δεκεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2020)

4 Δεκεμβρίου 2020
N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020
Π. Πόθος Δικηγόρος, LL.M., Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος», Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LL.M. (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος»
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΕΥΘΥΝΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΕΥΘΥΝΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Πέμπττη & Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2020
Χ. Λιβιτσάνου Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης (ΔΝΥ) στην ΑΑΔΕ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ (DAWN RAID) ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ (DAWN RAID) ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020
Τζ. Πουρναρά Δικηγόρος, εταίρος στην Εταιρία ΠΛΑΤΗΣ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (δικηγορική εταιρία συνδεδεμένη με την Ernst & Young)
Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Δ. Πάσσιου Δικηγόρος, Εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Saplegal - Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες»
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Τρίτη – Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2021
Κ. Μποτόπουλος Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, πρ. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

13 Ιουνίου 2016

Αμοιβή νόμιμου εκπροσώπου υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας

Ποια είναι η σωστή φορολογική και ασφαλιστική διαδικασία για αμοιβή που θα καταβληθεί σε νόμιμο εκπρόσωπο υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας, για τις υπηρεσίες που παρέχει ως νόμιμος εκπρόσωπος. Θα ασφαλιστεί στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ;  Η αμοιβή θα θεωρηθεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες;

Απάντηση:

Αν υποθέσουμε ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή (στη χώρα μας) και ενδεχομένως, στην αλλοδαπή, ήτοι για το παγκόσμιο εισόδημά του, το οποίο αποκτά μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Αν ο ως άνω φορολογούμενος, δεν έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα (δηλαδή για τις αμοιβές) και αποκτά επίσης μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος (άρθρο 3, ΚΦΕ). Συνεπώς, το εισόδημα που αποκτά το φυσικό πρόσωπο του ερωτήματος από την λήψη αμοιβών, απασχολούμενος ως νόμιμος εκπρόσωπος υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας στην χώρα μας, φορολογείται σύμφωνα με το Ελληνικό δίκαιο. Περαιτέρω, ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον έχει στην χώρα μας την μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή την συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων (προσωπικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς, άρθρο 4 του ΚΦΕ). Ακολούθως, εισόδημα που προκύπτει στην ημεδαπή (Ελλάδα), εκτός των άλλων,  είναι το εισόδημα από μισθωτή εργασία, καθώς και το εισόδημα από υπηρεσίες διοίκησης, συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες που παρέχονται στην χώρα μας, μέσω μόνιμης εγκατάστασης (άρθρο 5, ΚΦΕ).

Οι αμοιβές που θα καταβάλλονται στον νόμιμο εκπρόσωπο από το υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας είναι εισόδημα από μισθωτή εργασία (άρθρο 12, ΚΦΕ). Το φυσικό πρόσωπο, υπό την ιδιότητά του ως νομίμου εκπροσώπου, κατά πάσα πιθανότητα, υποθέτουμε ότι δεν θα ασφαλίζεται στην χώρα μας, αλλά θα καλύπτεται ασφαλιστικά από φορέα της αλλοδαπής. Ακολούθως, η αμοιβή του (αν καταβάλλεται σε μηνιαία βάση) θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, αφού έτσι ή αλλιώς, οι τυχόν καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα μας (αν καταβάλλονταν), δεν θα επηρέαζαν αυτή την διαδικασία (Πολ. 1072/2015). 

Η περίπτωση που αναφέρεται παραπάνω (άρθρο 5), δηλαδή να παρέχει υπηρεσίες διοίκησης κ.λπ., μέσω δικής του μόνιμης εγκατάστασης, συνεπάγεται την έναρξη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, από πλευράς του, την ασφάλισή του στον ΟΑΕΕ (ή την νόμιμη απαλλαγή του) και την έκδοση παραστατικού (τιμολογίου) για τις αμοιβές του. Αυτό θα είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με υποχρέωση τήρησης τουλάχιστον βιβλίου εσόδων – εξόδων και υπαγωγής του στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν 4308/2014) για τις λοιπές διαδικασίες.

Ως προς την επιλογή της διαδικασίας πρόσληψης του ως άνω φυσικού προσώπου, μέσω σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, με τήρηση των υποχρεώσεων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, αυτή προϋποθέτει την εγγραφή του ως ασφαλισμένου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την χορήγηση αριθμού μητρώου (ΑΜΑ) και χορήγηση ΑΜΚΑ.

Τέλος, αναφέρουμε και την περίπτωση να λαμβάνονται αμοιβές από την διάθεση των κερδών, οπότε αυτό διαφέρει παντελώς από τα προηγούμενα, δεδομένου ότι πρόκειται για εισόδημα από κεφάλαιο, η φορολόγηση του οποίου θα κριθεί αναλόγως με τον τόπο καταβολής του που μάλλον, θα είναι η έδρα της αλλοδαπής εταιρείας.  

    

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.