16 Μαϊου 2016

Βοηθητικοί χώροι οικοδομής χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας

Σε ένα οικόπεδο 800 τμ συνιδιοκτησίας συζύγων (50-50) έχει ανεγερθεί μια διώροφη οικοδομή. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια στο ισόγειο υπάρχουν 3 καταστήματα 50 τμ το καθένα και στον 1o όροφο δυο διαμερίσματα 80 τμ το καθένα. Υπάρχει και ένα υπόγειο 80 τμ χωρίς να αναφέρεται στην άδεια αν είναι βοηθητικός ή κοινόχρηστος χώρος. Δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Πώς αναγράφονται τα καταστήματα και τα διαμερίσματα στο Ε9; Το υπόγειο αναγράφεται ή είναι κοινόχρηστος χώρος και παραλείπεται; Αν ναι, πώς επιμερίζεται η επιφάνεια του στους κύριους χώρους;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε9 (Πολ. 1237/2014), οι κοινόχρηστοι χώροι ενός ακίνητου δεν αναγράφονται, εφόσον επί του ακινήτου αυτού υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, όπου επίσης δεν υφίσταται σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, η επιφάνεια του υπογείου θα ληφθεί υπόψη ανάλογα με την πραγματική της χρήση. Δηλαδή, αν λ.χ. το υπόγειο χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, τότε θα θεωρηθεί βοηθητικός χώρος και θα συμπληρωθεί στη στήλη 13. Διευκρινίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση είναι αδιάφορο αν θα συμπληρωθεί στην ίδια λ.χ. σειρά με το 1ο κατάστημα του ισογείου ή του 2ου διαμερίσματος του 1ου ορόφου. Απεναντίας, αν το υπόγειο χρησιμοποιείται ως κατοικία θα πρέπει να απεικονισθεί ως κύριος χώρος σε χωριστή σειρά στο Ε9. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ανωτέρω απόφασης τα ακίνητα θα πρέπει να δηλώνονται στο έντυπο Ε9 ανάλογα με την πραγματική τους χρήση, δηλαδή ως χώροι κύριας χρήσης εφόσον χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ανεξάρτητα από τα δεδομένα της άδειας οικοδομής.

Περαιτέρω, εφόσον δεν έχει γίνει σύσταση θα αναγραφεί στη στήλη 18 η επιφάνεια του οικοπέδου και στη στήλη 22 η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων (όχι η επιφάνεια του υπογείου).

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να συμπληρωθούν και οι στήλες 30 και 31 ((σχετικά με την ηλεκτροδότηση)

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.