5 Απριλίου 2016

Αρχή δεδουλευμένου αναγνώριση εξόδων

Σε απλογραφικά βιβλία:

1) Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται εμπρόθεσμα το 2016 και αφορούν το 2015 (ΟΑΕΕ, δικηγόροι), θα ακολουθήσουν τη λογική της τακτοποίησης και με βάση την ημερομηνία πληρωμής θα γίνει καταχώριση το 2016 που θα μηδενίζεται, ή λόγω της φύσης της δαπάνης αρκεί μια συγκεντρωτική εγγραφή με ημερομηνία 31-12-2015;

2) Στο Ε3 έτους 2016 τα ποσά που θα βρίσκονται με αρνητικό πρόσημο στη στήλη των υπό τακτοποίηση εξόδων θα τα υπολογίσω απευθείας αφαιρετικά από τα έξοδα ή θα απεικονίσω τα έξοδα προ αφαίρεσης (θέμα συμφωνίας με ΜΥΦ) και τις τακτοποιήσεις ως λογιστικές διαφορές;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ, του άρθρου 23, του ΚΦΕ, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την Πολ. 1113/2015, από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης δεν εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν παράτασή της. Άρα, εφόσον η νόμιμη προθεσμία για τις εισφορές που αφορούν τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους λήγει εντός του επόμενου, ο φορολογούμενος μπορεί να εκπέσει τα ποσά αυτά από τα ακαθάριστα έσοδα του 2015, ακόμη και αν έχουν καταβληθεί εντός του 2016.

Η σχετική καταχώριση στο απλογραφικό βιβλίο θα γίνει με ημερομηνία 31/12 προκειμένου το σχετικό έξοδο να ληφθεί υπόψη το έτος 2015, σύμφωνα με την αρχή του δεδουλευμένου (βλ. περ. ε, παρ. 1, άρθρο 17, του Ν 4308/2014 και παρ. 3.4 Πολ. 1003/2014). Σκόπιμο είναι η εν λόγω εγγραφή να γίνει σε χωριστή στήλη με τίτλο λ.χ. «ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΕΞΟΔΑ».

Για την (επόμενη) χρήση του 2016, εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία η επιχείρηση δε θα προβεί σε κάποια καταχώριση, με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση όμως που η καταβολή των εισφορών πραγματοποιηθεί εντός του 2016 και σε διάστημα πέραν της νόμιμης προθεσμίας, η επιχείρηση θα καταχωρίσει κανονικά το έξοδο στα βιβλία της προκειμένου να αφαιρέσει τις εισφορές αυτές από τα ακαθάριστα έσοδα του τρέχοντος φορολογικού έτους (2016). Επιπλέον, στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η κατάλληλη αναμόρφωση του λογιστικού αποτελέσματος (διαφορά μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης) στην φορολογική δήλωση του έτους 2015, καθώς η δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών θα εκπέσει στο επόμενο φορολογικό έτος (Πολ. 1113/2015). Συγκεκριμένα για την επόμενη χρήση, διευκρινίζεται ότι στην εκπρόθεσμη καταβολή των εισφορών δε γίνεται καταχώρηση στη λογιστική βάση των βιβλίων, αφού έχουν ήδη καταχωρηθεί στην προηγούμενη χρήση λόγω δεδουλευμένου. Η καταχώρηση αφορά τη φορολογική βάση.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών δεν περιλαμβάνεται στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση συναλλαγών (ΜΥΦ) σύμφωνα με την Πολ. 1022/2014 όπως ισχύει σήμερα. Περαιτέρω, τα λοιπά στοιχεία εξόδων συμπληρώνονται στις εν λόγω καταστάσεις βάσει της ημερομηνίας έκδοσής τους. Η ημερομηνία καταχώρισης στις καταστάσεις ΜΥΦ, σαφώς μπορεί να διαφέρει από τον χρόνο που οι οικείες δαπάνες αναγνωρίζονται ως έξοδα στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης σύμφωνα με την αρχή του δεδουλευμένου όπως προείπαμε.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.