29 Μαρτίου 2016

Τιμολόγηση από Κύπρο -vies

Ερώτημα:

Κυπριακή εταιρεία (ταξιδιωτικό γραφείο) μας τιμολογεί χωρίς ΦΠΑ δαπάνη σχετικά με αγορά αεροπορικών εισιτηρίων για λογαριασμό μας. Πρέπει να δηλωθεί στο VIES, πρέπει να ζητηθεί πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε σχέση με την παροχή υπηρεσίας γενικά ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του κώδικα ΦΠΑ σύμφωνα με το οποίο τόπος παροχής της υπηρεσίας είναι η χώρα εγκατάστασης του λήπτη, όταν τόσο ο πάροχος όσο και ο λήπτης είναι υποκείμενοι στο φόρο. Υπόχρεος απόδοσης του φόρου είναι ο λήπτης της υπηρεσίας, ο οποίος αποδίδει το ΦΠΑ στη χώρα του με τη διαδικασία της χρεοπίστωσης, εφόσον ασκεί δραστηριότητα υπαγόμενη στο φόρο. Ταυτόχρονα δηλώνει τη σχετική συναλλαγή στο VIES.

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεδομένου ότι μιλάμε για αεροπορικά εισιτήρια, τουλάχιστον στη χώρα μας, απαλλάσσονται του ΦΠΑ οι αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές προσώπων από το εσωτερικό της χώρας στο εξωτερικό και αντίστροφα, καθώς και οι στενά συνδεόμενες με αυτές βοηθητικές υπηρεσίες (περίπτωση ι, παρ.1, άρθρου 27 του κώδικα ΦΠΑ). Μάλιστα με την ΠΟΛ.1017/2005 έχει γίνει δεκτή η απαλλαγή από τον ΦΠΑ και των service fees που χρεώνουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για την προμήθεια αεροπορικών εισιτηρίων, ως συνδεόμενες βοηθητικές υπηρεσίες.

Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι τόπος παροχής της παραπάνω υπηρεσίας είναι η Ελλάδα (άρθρο 14) όπου όμως απαλλάσσεται του φόρου (άρθρο 27). Κατά συνέπεια ορθά η Κυπριακή εταιρεία δεν τιμολογεί ΦΠΑ, ενώ λόγω της απαλλαγής δεν απαιτείται χρεοπίστωση και υποβολή VIES.

Σε σχέση με το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, δεν έχει καμία σχέση με τον ΦΠΑ. Είναι έγγραφο που σε ορισμένες περιπτώσεις αναζητείται στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος και μόνο.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.