4 Μαρτίου 2016

Υπο Εκκαθαριση Κοινωνια ΦΔΧ

Κοινωνία ΦΔΧ, έχει καταθέσει προσωρινά την άδεια και τις πινακίδες του ΦΔΧ στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών. Πλέον δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί και περιμένει να πωληθεί για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ερωτάται εάν μπορεί να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης έτσι ώστε τα μέλη της να απαλλαχθούν από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η κοινωνία του ΑΚ (άρθρα 785 – 805), σε αντίθεση με την αστική εταιρεία (άρθρα 741 – 784), απαρτίζεται από πρόσωπα που κατέχουν από κοινού ένα δικαίωμα. Από την ανάλυση της νομοθεσίας, παρατηρούμε ότι η λύση της κοινωνίας ως ένωσης δικαιωμάτων, δεν ακολουθεί το στάδιο της εκκαθάρισης και αυτή, (η λύση της), επέρχεται αποκλειστικά με τη διανομή του αντικειμένου ή των αντικειμένων της κοινωνίας (άρθρα 798 -800).

Με βάση τα ανωτέρω θεωρούμε ότι η κοινωνία δεν δύναται να εισέλθει στο στάδιο της εκκαθάρισης και ότι λύεται υποχρεωτικά με την ολοκλήρωση της διανομής των σχετικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, μπορεί να εισέλθει σε αδράνεια εφόσον η πρόθεση αυτή διατυπώνεται και γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές από τα μέλη της (βλ. σχετική απάντηση σε παλαιότερο ερώτημα, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, Απρίλιος 2014: Αδράνεια επιχείρησης).

Σύμφωνα με τη θέση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ερμηνεύοντας τις διατάξεις του άρθρου 11, του ΠΔ 258/2005, ασφαλισμένος που δραστηριοποιείται είτε ατομικώς, είτε ως μέλος εμπορικής εταιρείας και θέτει την επιχείρησή του σε αδράνεια, παραμένει εγγεγραμμένος στα μητρώα ασφαλισμένων του οργανισμού. Η συνέχιση της ασφάλισης υφίσταται και μετά την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας εφόσον, κατά την άποψη των εκπροσώπων του οργανισμού, ο ασφαλισμένος δεν διακόπτει οριστικά την δραστηριότητά του και συνεπώς διατηρεί την ιδιότητα του επαγγελματία, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του για επαναλειτουργία της επιχείρησης. Ωστόσο, μετά την οριστική παύση εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, η διαγραφή από του ασφαλισμένου από το ταμείο δύναται να ανατρέξει σε παρελθόντα χρόνο, εφόσον από τα προσκομιζόμενα στοιχεία του ασφαλισμένου, καθώς και τον έλεγχο της υπηρεσίας, διαπιστωθεί η μη άσκηση της δραστηριότητας από τη δηλωθείσα αδράνεια (βλ. ιστοσελίδα ΟΑΕΕ www.oaee.gr)

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.