11 Φεβρουαρίου 2016

Λογιστικός χειρισμός ελαττωματικών αποθεμάτων

Ελαττωματικά αγαθά που έχουν επιστραφεί από πελάτες (μεγάλης αξίας) δεν προλάβαμε να τα επιστρέψουμε και εμείς με την σειρά μας στον προμηθευτή (εξωτερικό) μέσα στην χρήση αλλά θα τα στείλουμε την επομένη χρόνια. Ποιος είναι ο λογιστικός χειρισμός βάσει ΕΛΠ; Κάνουμε έγγραφες στα βιβλία μας;  Μπορούμε για  τακτοποιήσουμε τις αγορές μας χρονικά σωστά ή να προβούμε σε κάποια άλλη ενεργεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με βάση τις διατάξεις της παρ. 6, του άρθρου 20, του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), μετά την αρχική αναγνώριση, τα αποθέματα επιμετρώνται στην κατ’ είδος χαμηλότερη αξία μεταξύ κόστους κτήσης και καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας. Λογιστικά, λοιπόν, η απαξίωση που έχουν υποστεί τα (ελαττωματικά) αγαθά θα καταγραφεί στα βιβλία της επιχείρησης με την αποτίμηση της απογραφής του αποθέματος της 31.12.2015 στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία η οποία θα είναι σαφώς χαμηλότερη από το κόστος κτήσης. Με την αποτίμηση αυτή στην χαμηλότερη αξία, ουσιαστικά, οδηγούμαστε σε αύξηση του κόστους πωληθέντων και άρα μείωση του μικτού κέρδους. Κατ’ αυτή την έννοια θα επηρεαστεί και το τελικό αποτέλεσμα της επιχείρησης. Εναλλακτικά, στην περίπτωση που η μείωση της αξίας είναι σημαντική η σχετική ζημιά διαχωριζόμενη από το κόστος πωληθέντων της επιχείρησης, θα εμφανισθεί σε ξεχωριστό λογαριασμό στην κατάσταση αποτελεσμάτων με ειδική γνωστοποίηση στο προσάρτημα (παρ. 20.6.2, άρθρο 20, της Λογιστικής οδηγίας του Ν. 4308/2014).

Συνεπώς, διαπιστώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει την αποτίμηση του αποθέματος προϊόντων σε τιμή ακόμη χαμηλότερη και από αυτήν της τιμής κτήσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι η επικρατούσα στην αγορά. Άρα, η απαξίωση ενός ή περισσοτέρων ειδών του τελικού αποθέματος, αποτυπώνεται λογιστικά με την αποτίμηση αυτών στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία[1].

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση της απομείωσης των αποθεμάτων μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο: Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός της απομείωσης αποθεμάτων.

 

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα θέλαμε, να επισημάνουμε ότι η αποτίμηση των αγαθών στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία θα λάβει χώρα εφόσον: α) η επιχείρηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει πιθανότητα να επωμισθεί η ίδια τη ζημιά της απαξίωσης των αποθεμάτων της (λόγω ελαττώματος) και β) μπορεί να προσδιορίσει με αξιόπιστο τρόπο την τιμή της απαξίωσης.

 

Στην περίπτωση δε που έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά επιστροφής (τιμολόγιο πώλησης ή πιστωτικό τιμολόγιο επιστροφής) των ελαττωματικών ειδών στον προμηθευτή, αλλά στις 31.12.2015 τα αγαθά εξακολουθούν να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τότε τα εν λόγω είδη θα περιληφθούν στο αρχείο αποθεμάτων τρίτων (παρ. 5, του άρθρου 4, του Ν 4308/2014). Στο αρχείο αυτό παρακολουθούνται διακεκριμένα κατ’ είδος και ποσότητα τα αποθέματα που ανήκουν σε τρίτους, δίχως να απαιτείται η φυσική καταμέτρησή τους (παρ. 4.5.1, Πολ 1003/2014). 

 

 

[1] Σημειώνεται ότι η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία ισούται με την τιμή πώλησης του αποθέματος, στην οποία υπολογίζεται ότι αυτό θα πωληθεί κάτω από συνθήκες ομαλής πορείας των εργασιών της οικονομικής μονάδας, μειωμένη με τα έξοδα που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν για την επίτευξη της πώλησης. Η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία αντικατοπτρίζει, δηλαδή, την τιμή πώλησης που η επιχείρηση μπορεί να πετύχει βάσει των συνθηκών της αγοράς που επικρατούν την ημερομηνία σύνταξης της απογραφής.

 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.