4 Νοεμβρίου 2015

Συμμετοχή δημοσίου υπαλλήλου σε ΙΚΕ

Διαβάζοντας τη Νομοθεσία που διέπει τους Δημοσίους Υπαλλήλους, δεν μπορώ να καταλήξω σε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς είναι του 2007, πριν την ύπαρξη των ΙΚΕ. Θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο Δημόσιος Υπάλληλος μπορεί να κατέχει μερίδια ΙΚΕ χωρίς φυσικά να έχει την ιδιότητα του διαχειριστή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σχετική με το θέμα της συμμετοχής δημοσίου υπαλλήλου σε εταιρεία είναι η διάταξη του άρθρου 32 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄261/9-2-2007. Ειδικότερα, με την παρ. 2, του εν λόγω άρθρου τίθεται απαγόρευση του δημοσίου υπαλλήλου να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Επιπλέον, απαγορεύεται η απόκτηση από υπάλληλο, σύζυγο του ή ανήλικα τέκνα τους μετοχών ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο της υπηρεσίας του (παρ. 3).

Κατ’ εξαίρεση, μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί μόνο να μετέχει στη διοίκηση ΑΕ ή γεωργικού συνεταιρισμού. Επίσης, επιτρέπεται η συμμετοχή υπαλλήλων με την υπηρεσιακή τους ιδιότητα σε συνεταιρισμούς ή στη διοίκηση ανωνύμων εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α. και τις δημόσιες επιχειρήσεις, όταν τούτο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.

Από τα ανωτέρα, θεωρούμε ότι είναι εμφανής η πρόθεση του νομοθέτη να αποκλείσει τη συμμετοχή του δημοσίου υπαλλήλου τόσο από το κεφάλαιο, όσο και από τη διαχείριση εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής. Εξαίρεση υφίσταται στην κατοχή μετοχών ΑΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγεται σε ειδικό έλεγχο της υπηρεσίας του. Επίσης, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, εξαίρεση μπορεί να δοθεί και στη συμμετοχή στη διοίκηση ΑΕ ή γεωργικού συνεταιρισμού, μετά από τη χορήγηση ειδικής άδειας κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2, του άρθρου 31.

Η γνώμη μας είναι ότι η μη αναφορά της ΙΚΕ οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή της εταιρείας καθιερώθηκε εκ των υστέρων με τον Ν 4072/2012 και άρα δεν συντρέχει περίπτωση εξαίρεσης, καθώς η συγκεκριμένη μορφή εταιρείας εξομοιώνεται (τουλάχιστον στην φορολογική νομοθεσία) με την ΕΠΕ.

Επομένως, πιστεύουμε ότι υφίσταται απαγόρευση στην συμμετοχή δημοσίου υπαλλήλου στο κεφάλαιο ΙΚΕ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.