3 Νοεμβρίου 2015

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη εισφορά στοιχείων ενεργητικού

Ατομική επιχείρηση εισφέρει Φ.Ι.Χ. και ένα μηχάνημα, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  Α. Ε. Για την μεταβίβαση της κυριότητας μεταφορικών μέσων, από την ατομική στην Α.Ε.  το υπουργείο Συγκοινωνιών, ζητάει την υποβολή δήλωσης υπεραξίας στην Δ.Ο.Υ., και αυτή, την πληρωμή φόρου υπεραξίας . Θέλω να ρωτήσω εάν υπόκειται σε φόρο υπεραξίας , α) η εισφορά σε είδος για την αύξηση της Α.Ε., των ΦΙΧ και μηχανημάτων β) εάν ισχύει και στην μεταβίβαση ΦΙΧ, ο Ν. 4172/13, άρθρο 21, (πώληση στοιχείων του ενεργητικού μιας επιχείρησης), αποτελούν έσοδα από επιχειρηματική συναλλαγή, καταχωρείται στα βιβλία της ως κέρδος και φορολογείται ανάλογα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφορετική είναι η περίπτωση της εισφοράς ενός περιουσιακού στοιχείου στην αύξηση κεφαλαίου μίας ΑΕ και διαφορετική η μεταβίβαση, δηλαδή η πώληση αυτού στην εν λόγω εταιρεία από κάποιο μέλος αυτής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 9, του ΚΝ 2190/1920,  η εξακρίβωση της αξίας των εταιρικών εισφορών σε είδος κατά τη σύσταση της εταιρείας, καθώς και σε κάθε αύξηση του κεφαλαίου της, γίνεται μετά από γνωμοδότηση τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από έναν ή δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου) ή της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πτυχιούχους ανωτάτης σχολής, με τριετή τουλάχιστον υπηρεσία ή από έναν ή δύο ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές ή ορκωτούς εκτιμητές, κατά περίπτωση, και από έναν εμπειρογνώμονα, εκπρόσωπο του αρμόδιου Επιμελητηρίου. Τα μέλη της επιτροπής δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε εξάρτηση από την εταιρεία.

Σημειώνεται δε ότι για την εκτίμηση της αξίας μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων και επίπλων, λαμβάνεται υπόψη η χρονολογία και η αξία κτήσης, ο βαθμός χρησιμοποίησης, συντήρησης και εμπορευσιμότητάς τους, η ενδεχόμενη τεχνολογική απαξίωσή τους και οι τρέχουσες τιμές για ίδια ή παρεμφερή πάγια στοιχεία (παρ. 2, του άρθρου 9). Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αξία των εισφερόμενων στοιχείων που θα προκύψει από την ανωτέρω αποτίμηση, θα υπαχθεί σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου (συντελεστής 1%) κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1α, του άρθρου 18, του Ν 1676/1956.

Από την άλλη πλευρά, η μεταβίβαση μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων από μία ατομική επιχείρηση σε μία ΑΕ είναι εφικτή στο πλαίσιο της εμπορικής δραστηριότητας των δύο μερών. Η επίτευξη τυχόν κέρδους από την πλευρά της ατομικής επιχείρησης θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-29 του Ν 4172/21013, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τονίζεται ότι για τις μεταβιβάσεις ιδιωτικών ΙΧ επιβατικών ή φορτηγών αυτοκινήτων, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 5, του ΝΔ 1142/1972, (κατά τον μέτρο που τροποποιήθηκαν από το άρθρο 18, του Ν 2459/1997 καθώς και από την παρ. 10, του άρθρου 5, του Ν 3842/2010) για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας, εφόσον η επιχείρηση τηρεί τα βιβλία της με την απλογραφική μέθοδο.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι ως άνω διατάξεις αν και με τον προηγούμενο φορολογικό νόμο (Ν 2238/1994) καθόριζαν τον αυτοτελή τρόπο φορολόγησης των συγκεκριμένων συναλλαγών, με την εφαρμογή του Ν 4172/2013, αποσκοπούν πλέον στον υπολογισμό ενός ποσού φόρου μεταβίβασης που έχει τον χαρακτήρα της παρακράτησης και όχι της εξάντλησης της φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου από την απόκτηση του συγκεκριμένου τύπου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου υπεραξίας, αλλά τυχόν θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την μεταβίβαση, θα φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις, ενώ, κατά την ίδια έννοια, τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα, θα μεταφερθεί στα αποτελέσματα.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.