Σεμινάρια rss feed

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ (Ν 4601/2019) (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ (Ν 4601/2019) (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Τρίτη 24 & Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 24 Σεπτεμβρίου 2019
Θ. Κατσάς Λέκτορας Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Δικηγόρος, Εταίρος Δικ. Εταιρίας «Μαρίνος - Κατσάς - Λιάσκος & συνεργάτες» , Ι. Λιναρίτης Δικηγόρος, ΔΝ, MBA (International Banking & Finance)
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ (ADVANCED PROGRAMME)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ (ADVANCED PROGRAMME)

Δευτέρα & Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2019
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Partner, Tax Services, Deloitte Greece
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 15o ΤΜΗΜΑ, 9 έως 30 Οκτωβρίου 2019

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 15o ΤΜΗΜΑ, 9 έως 30 Οκτωβρίου 2019

9 Οκτωβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ & CASE STUDIES

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ & CASE STUDIES

Παρασκευή - Δευτέρα - Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Partner, Tax Services, Deloitte Greece
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΥΝΝΟΜΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

25 Σεπτεμβρίου 2015

Προμήθειες ασφαλιστικού συμβούλου με δική του έδρα

Ασφαλιστικος συμβουλος με δικη του εδρα και δευτερη δραστηριοτητα λογιστικες εργασιες,τις εκκαθαρισεις που λαμβανει μεχρι τον φεβρουαριο του επομενου χρονου για τις προμηθειες που περνει τις καταχωρει στο εντυπο του φπα και του ε3; σε ποιους κωδικους και με ποιον τροπο αφου τις εκκαθαρισεις πχ.του 2014 τις περνει τον φεβρουαριο του 2015; τις μεταφερει και στα βιβλια; πρεπει να τις συμπεριλαβουμε και στις μυφ; θα κανει prorata;εαν ναι τι καταχωρει στον αριθμιτη και τι στον παρανομαστη; οπως επισης στην prorata θα συμπεριλαβει την επιχορηγηση που πηρε απο τον οαεδ για νεα θεση εργασιας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την περίπτωση ιθ της παρ.1 του άρθρου 22 του κώδικα ΦΠΑ απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, καθώς και οι συναφείς με αυτές εργασίες που παρέχονται από ασφαλειομεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες. Κατά συνέπεια η αμοιβή που λαμβάνει ο φορολογούμενος για τις παραπάνω εργασίες θα καταχωρισθεί στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 «εκροές απαλ/νες και εξαιρ/νες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης». Εν συνεχεία και δεδομένου ότι ο φορολογούμενος ασκεί παράλληλα δραστηριότητα υπαγόμενη στον ΦΠΑ θα πρέπει να μερίσει τον ΦΠΑ των κοινών εισροών όλου του έτους σε εκπιπτόμενο και μη, καταρτίζοντας κλάσμα pro-rata. Στον αριθμητή θα περιλάβει τις υπαγόμενες στο φόρο εκροές και στον παρονομαστή το άθροισμα των υπαγόμενων και μη υπαγόμενων στο φόρο εκροών. Επίσης εξ αιτίας του γεγονότος ότι καταρτίζει κλάσμα pro-rata από άλλη αιτία, θα πρέπει να περιλάβει στον παρονομαστή και το ποσό της επιδότησης. Επισημαίνεται ότι εάν δεν υπήρχε η ασφαλιστική δραστηριότητα, δεν θα συνέτρεχε λόγος δημιουργίας κλάσματος pro-rata λόγω της επιδότησης. Εφόσον όμως δημιουργείται θα πρέπει να περιληφθεί στον παρονομαστή και αυτό το ποσό. Το μη εκπεστέο ποσό του ΦΠΑ εισροών λόγω του κλάσματος διακανονίζεται για τη χρήση 2014 στη δήλωση του Β τριμήνου 2015 και για τις χρήσεις 2015 και μετά στη δήλωση του Α τριμήνου της επόμενης χρονιάς.

Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, το εισόδημα του ασφαλιστικού συμβούλου θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το φορολογητέο ποσό προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο, που σημαίνει ότι προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία, απλογραφικά στην προκειμένη περίπτωση. Κατά συνέπεια το ποσό της εκκαθάρισης θα περιληφθεί στα βιβλία του φορολογούμενου, το δε ποσό θα καταχωρισθεί και στο Ε3 στον κωδικό 276.

Όσον αφορά το χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων και της εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων τόσο βάσει των ΕΛΠ όσο και των διατάξεων του ΚΦΕ και του ΦΠΑ δεν προβλέπεται δυνατότητα καταχώρισής εσόδων σε έτος επόμενο εκείνου το οποίο αφορούν. Ειδικότερα από τις διατάξεις των ΕΛΠ προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης εκκαθάρισης από τον καταβάλλοντα την αμοιβή, αντί της έκδοσης τιμολογίου από τον λήπτη. Ωστόσο καθιερώνει την υποχρέωση της έγκαιρης έκδοσης και αποστολής αυτού του στοιχείου στο συμβαλλόμενο. Ειδικά στην ερμηνευτική των ΕΛΠ εγκύκλιο 1003/2014 προβλέπεται:

«Παράγραφος 12

8.12.1 Η παράγραφος αυτή ορίζει την υποχρέωση τρίτου (αντιπρόσωπος) που πωλεί, έναντι αμοιβής, αγαθά για λογαριασμό μιας οντότητας, και εκδίδει ο ίδιος το σχετικό παραστατικό πώλησης για λογαριασμό της, να εκδίδει και ένα έγγραφο-παραστατικό (εκκαθάριση), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, για την τεκμηρίωση των πωλήσεων για λογαριασμό της οντότητας. Το έγγραφο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες και αποστέλλεται από τον εκδότη στην οντότητα έγκαιρα, για την εκπλήρωση κάθε νόμιμης υποχρέωσης».

Προκειμένου να μπορεί να εκπληρωθεί έγκαιρα κάθε φορολογική υποχρέωση θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να μεριμνούν για την έκδοση και αποστολή των εκκαθαρίσεων εντός του μηνός Ιανουαρίου, κάθε έτους.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.