15 Ιουλίου 2015

Ασφάλεια διαχειριστών ΙΚΕ

Έχουμε μία επιχείρηση ΙΚΕ με τρεις εταίρους, εκ των οποίων ο ένας είναι διαχειριστής. Απασχολούνται και οι τρείς στην ΙΚΕ με εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης, πενθήμερο οκτάωρο. Ο διαχειριστής της ΙΚΕ ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ βάσει του Νόμου 4072/2012, ενώ οι άλλοι δύο εταίροι έχουν την επιλογή ταμείου είτε ΙΚΑ είτε ΟΑΕΕ. Μπορεί ο διαχειριστής να πάρει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ, εφόσον απασχολείται στην ίδια του την επιχείρηση με πλήρη απασχόληση και να επιλέξει ως κύριο ασφαλιστικό φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 39, του Ν. 2084/1992, όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1.1.1993 (νέοι ασφαλισμένοι) έχουν τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα στην περίπτωση που ασκούν δραστηριότητες σύμφωνα με τις οποίες ασφαλίζονται σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς. Εφαρμόζοντας, λοιπόν, την εν λόγω διάταξη και στην προκειμένη περίπτωση, ο διαχειριστής της ΙΚΕ που ταυτόχρονα ασκεί και μισθωτή εργασία, μπορεί να επιλέξει να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και να απαλλαγεί από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Η απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ χορηγείται εφόσον ο μισθωτός συμπληρώνει είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής του (Εγκ. ΟΑΕΕ υπ. αριθμ. 40/20.3.2015 και 16/10.6.2014).

Τα ανωτέρω, ισχύουν με την προϋπόθεση ότι το εν λόγω πρόσωπο είναι νέος ασφαλιζόμενος και ότι συνεχίζει να εργάζεται στην εταιρεία του ως μισθωτός οπότε εξακολουθεί να συντρέχει η προϋπόθεση ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Ωστόσο το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα μπορεί να ασκηθεί εντός εξαμήνου από την έναρξη της παράλληλης απασχόλησης. Κατά συνέπεια πρέπει να διερευνηθεί μήπως τυχόν έχει παρέλθει ο χρόνος για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτού. Επίσης επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που έχει επιλεγεί ως ασφαλιστικός φορέας ο ΟΑΕΕ και παράλληλα ασκείται δραστηριότητα ασφαλιστέα στο ΙΚΑ η εξαίρεση από το ΙΚΑ δεν είναι πλήρης, καθώς θα πρέπει να καταβάλλονται τα λεγόμενα συνεισπραττόμενα από το ΙΚΑ ποσά.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.