1 Ιουλίου 2015

Αστική μη κερδοσκοπική - μουσικό συγκρότημα

Ποια η λειτουργία μιας τέτοιας εταιρείας υπό την μορφή μουσικού συγκροτήματος; Γίνεται να αποτελείται από λιγότερα μέλη αντί 21 όπως στα ΝΠΙΔ Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα; Τι στοιχεία θα εκδίδει για τις συνδρομές των 6-7 μελών, τί διαδικασίες πρέπει να ακολουθεί για τη συμμετοχή της σε διάφορες μουσικές διοργανώσεις που διοργανώνουν διάφοροι φορείς όπως φεστιβάλ, ή τα βράδια σε μαγαζιά και τί στοιχείο εκδίδει; Είναι υπόχρεος σε ΦΠΑ με έκτακτη δήλωση ή κάθε τρίμηνο; Τα μέλη του θα πρέπει να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ; Στα φεστιβάλ ή στα μαγαζιά πώς καλύπτονται από έλεγχο ΣΕΠΕ ή ΙΚΑ; Παρακαλώ για άμεση απάντηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ως κοινωφελείς μη κερδοσκοπικές εταιρείες θεωρούνται εκείνες που επιδιώκουν στο πλαίσιο του συλλογικού τους συμφέροντος σκοπούς πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, φιλανθρωπικούς ή εθνικούς. Σε κάθε περίπτωση ο χαρακτηρισμός μίας αστικής εταιρείας ως μη κερδοσκοπικής δεν εξαρτάται από το πώς η ίδια προσδιορίζεται στο καταστατικό της, αλλά είναι θέμα πραγματικό που κρίνεται από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ και σε περίπτωση αμφισβήτησης από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Επομένως, θεωρούμε ανέφικτη την λειτουργία μίας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με σκοπό την πραγματοποίηση εσόδων από διεξαγωγή μουσικών εκδηλώσεων. Απεναντίας είναι ίσως εφικτή η σύσταση της εν λόγω εταιρείας με σκοπό την διοργάνωση τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επισημαίνεται πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η με οποιονδήποτε τρόπο  διανομή ωφελημάτων της εταιρείας στα μέλη της, επίσης αναιρεί τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της.

Πέρα από τα παραπάνω, για τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Για τον ΦΠΑ:  Δεν υπάρχει απαλλαγή γιατί οι απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 22, του κώδικα ΦΠΑ (παρ. 1, περ. ιε και ιστ) αναφέρονται σε μη κερδοσκοπικά πρόσωπα, που επιδιώκουν σκοπούς πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, φιλανθρωπικούς, εθνικούς, πολιτιστικούς ή μορφωτικούς, εφόσον δεν οδηγούν σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση άσκησης εμπορικής δραστηριότητας (π.χ. παροχή υπηρεσιών) δεν ισχύει, ακόμα και για τα παραπάνω πρόσωπα, αφού η απαλλαγή γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού. Συνεπώς, η διεξαγωγή μουσικών εκδηλώσεων, δεν απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ και υπάγεται στον χαμηλό συντελεστή του φόρου, ήτοι 13%.

β) Οι δωρεές, χορηγίες ή συνδρομές των μελών: Έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση ότι δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα (ΠΟΛ.1044/2015). Έτσι κατά την είσπραξή τους δεν απαιτείται η έκδοση φορολογικού παραστατικού του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), αλλά αρκεί η έκδοση απλής απόδειξης είσπραξης. Επίσης, με βάση το παραπάνω, δεν υπάγονται και σε ΦΠΑ, αφού βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του.

γ) Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος: Τα έσοδα από διεξαγωγή συναυλιών, θεωρούνται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ως εκ τούτου υπάγονται στη φορολογία. Αντίθετα, όπως προαναφέραμε, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν φορολογούνται οι δωρεές, χορηγίες και εισφορές των μελών.

δ) Στην περίπτωση διεξαγωγής μουσικών θεαμάτων από τα μέλη της αστικής εταιρείας προφανώς προκύπτει θέμα ασφάλισης των μουσικών. Εφόσον η εταιρεία αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εκδήλωσης θα πρέπει εκείνη να ασφαλίσει τους μουσικούς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως «εργοδότης», διαφορετικά θα πρέπει να ασφαλιστούν οι ίδιοι οι μουσικοί ως αυτοαπασχολούμενοι στο θέαμα και ακρόαμα (βλ. παλαιότερη σχετική απάντηση εδώ.) Αντίστοιχα, η υποχρέωση αναγγελίας των μουσικών στο ΣΕΠΕ βαρύνει την διοργανώτρια εταιρεία εφόσον εκείνη εμφανίζεται ως εργοδότης.

ε) Γενικά το πλαίσιο της εμπορικής νομοθεσίας παρουσιάζεται στον Ν. 4072/2012 (άρθρο 270). Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις αστική εταιρεία μπορεί να συσταθεί από δύο τουλάχιστον φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.