25 Μαϊου 2015

ΦΠΑ μεταφοράς που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα

Φορτηγό δημόσιας χρήσεως με έδρα την Βουλγαρία (βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας), φορτώνει από την Ελλάδα προϊόντα από επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία. Ο βούλγαρος μεταφορέας θα εκδώσει τιμολόγιο για την μεταφορά. Θα χρεώσει ΦΠΑ 23%;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η φορολογική αντιμετώπιση της υπηρεσίας αυτής ως προς τον ΦΠΑ, εξαρτάται: α) από την χώρα εγκατάστασης του λήπτη της υπηρεσίας και β) από το αν η μεταφορά γίνεται προς υποκείμενο ή μη στο φόρο πρόσωπο.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα αγαθά θα παραληφθούν στην Ιταλία από πρόσωπο υποκείμενο σε ΦΠΑ λ.χ. εταιρεία που εδρεύει στην Ιταλία, διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

1) Το κόστος της μεταφοράς αναλαμβάνεται από την εταιρεία στην Ελλάδα (λήπτης της υπηρεσίας, σε σχέση με την Βουλγαρική εταιρεία)

Στην προκειμένη περίπτωση έχει εφαρμογή ο γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η εν λόγω πράξη θα φορολογηθεί στην χώρα εγκατάστασης του λήπτη που είναι η Ελλάδα (περ. α, παρ. 2, άρθρο 14, του κώδικα ΦΠΑ). Συνεπώς, για την εν λόγω συναλλαγή που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της «ενδοκοινοτικής μεταφοράς αγαθών» θα εκδοθεί τιμολόγιο από την Βουλγαρική εταιρεία χωρίς τη χρέωση ΦΠΑ.

2) Το κόστος της μεταφοράς αναλαμβάνεται από την εταιρεία στην Ιταλία (λήπτης της υπηρεσίας)

Στην προκειμένη περίπτωση, εφαρμόζοντας ξανά τον γενικό κανόνα, τόπος φορολόγησης της εν λόγω συναλλαγής δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία. Επομένως, η Βουλγαρική εταιρεία θα εκδώσει το σχετικό τιμολόγιο προς την ιταλική επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική νομοθεσία του ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη χώρα αυτή.

Αναφέρεται δε τέλος ότι στην περίπτωση που τα αγαθά θα παραληφθούν στην Ιταλία από μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο (λ.χ. ιδιώτη) έχουν εφαρμογή οι ειδικότερες διατάξεις της παρ. 6, του άρθρου 14, του κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή τόπος παροχής της υπηρεσίας θεωρείται η Ελλάδα και υπάρχει υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ 23% προς την Ελληνική φορολογική διοίκηση.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.