13 Μαϊου 2015

Μη εκπιπτόμενες δαπάνες στη δήλωση ΦΠΑ

Υποβάλλοντας ηλεκτρονικά μέσω του gsis την περιοδική δήλωση ΦΠΑ Α' Τριμήνου 2015 για απλογραφικά βιβλία Β' Κατ. διαπίστωσα ότι δεν έχει αλλάξει η δομή της δήλωσης. α) Τι θα γίνει με τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες του Α Τριμήνου 2015 όπου δεν γράφτηκαν στην περιοδική; β) Με την κατάργηση της Εκκαθαριστικής ΦΠΑ σε ποιους κωδικούς της νέας περιοδικής (ή δήλωσης) ΦΠΑ θα γράφονται οι μη εκπιπτόμενες δαπάνες; γ) Πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ περιοδικών ΦΠΑ και Δαπανών στο Ε3 για τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες ή πλέον δεν ισχύει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το νέο έντυπο «Δήλωση ΦΠΑ» (έκδοση 2014, 050 - ΦΠΑ) τίθεται σε εφαρμογή για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1/4/2015 (Πολ. 1049 18-3-2015). Συνεπώς, για τα απλογραφικά βιβλία θα συμπληρωθεί μετά την 30/6/2015 (Β’ τρίμηνο).

Αν με την φράση: «μη εκπιπτόμενες δαπάνες» εννοείτε τις δαπάνες «χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ και απαλλασσόμενες», επισημαίνουμε ότι αυτές δεν αναγράφονταν ούτε στο (προηγούμενο) έντυπο της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ που συμπληρωνόταν μέχρι τώρα. Οι δαπάνες αυτές αναγράφονταν για πληροφοριακούς λόγους στην Εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, η οποία καταργήθηκε για περιόδους από 1/1/2014 και μετά (Ν. 4281/2014). Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις ΦΠΑ, αφορούν αποκλειστικά την διαχείριση του φόρου και δεν είναι απαραίτητο να αναζητούνται και στο Ε3.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο νέο έντυπο ΦΠΑ, στο σκέλος των εισροών υπάρχει η καινοτομία να μην υπολογίζονται τα ποσά κατά συντελεστή ΦΠΑ, αλλά να αναγράφονται αθροιστικά, ανεξαρτήτως συντελεστή, όλες οι πράξεις που συνιστούν εισροές με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Έτσι στους κωδικούς από 361 έως 366 αναγράφεται η αξία των φορολογητέων εισροών που πραγματοποιήθηκε για πράξεις για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου, χωρίς να διαχωρίζονται κατά συντελεστή. Υπογραμμίζεται δε  ότι οι υποκείμενοι, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο άρθρο 39Β του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) που αφορά το ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής, καθώς και οι πελάτες τους, αναγράφουν την αξία την οποία αποδεδειγμένα εξόφλησαν στους προμηθευτές τους. (δείτε την Πολ. 1082/6-4-2015).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.