5 Μαϊου 2015

Μεταβίβαση άδειας Φ.Δ.Χ

Ατομική μεταφορική επιχείρηση με ιδιόκτητα φορτηγά δημοσίας χρήσεως, αγοράζει από άλλη ατομική επιχείρηση του ιδίου αντικείμενου την άδεια δημόσιας χρήσης του Φ.Δ.Χ που κατέχει καθώς και το όχημα. Θα εκδοθεί τιμολόγιο πώλησης με ΦΠΑ ή χωρίς; Υπάρχει υπεραξία και πώς υπολογίζεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3887/2010 και συγκεκριμένα του άρθρου 10, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με  την Πολ. 1106/2011, διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

1) Υπολογισμός του φόρου υπεραξίας άδειας Φ.Δ.Χ. που εκδόθηκε πριν τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 και μεταβιβάζεται μετά από αυτή την ημερομηνία μαζί με το όχημα της.

  • Η αξία κάθε παλαιάς άδειας δηλαδή αυτής που εκδόθηκε πριν τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 και μεταβιβάζεται μετά από αυτή την ημερομηνία, προσδιορίζεται, κατά την αποτίμηση της άυλης υπεραξίας της, με βάση την εισφορά που πρέπει να πληρωθεί για την απόκτηση μιας αντίστοιχης νέας άδειας (παρ. 7 του άρθρου 14, του Ν 3887/2010), και είναι ίση με αυτήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
  • Ως αξία του οχήματος, για τον προσδιορισμό της υπεραξίας κατά τη μεταβίβασή του, λογίζεται η πραγματική αξία πώλησης αυτού η οποία αναγράφεται στο προβλεπόμενο στοιχείο του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ).
  • Ο φόρος υπεραξίας της παλαιάς άδειας υπολογίζεται ως ποσοστό 3% επί της αξίας της.
  • Ο φόρος υπεραξίας του οχήματος υπολογίζεται ως ποσοστό 3% επί τις πραγματικής αξίας μεταβίβασης του.

Διευκρινίζεται ότι, προκειμένου να αποτιμηθεί η άυλη υπεραξία των ανωτέρω αδειών, λαμβάνεται υπόψη το μικτό βάρος του Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτου, όπως αυτό αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

2) Υπολογισμός του φόρου υπεραξίας νέας άδειας που εκδόθηκε μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 και μεταβιβάζεται μαζί με το όχημα της.

Η αξία της νέας άδειας και του οχήματος που αυτή συνοδεύει προσδιορίζονται με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και για τις παλαιές άδειες, ενώ ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με ποσοστό 2% επί της αξίας τους.

Υπόχρεες για την καταβολή του πιο πάνω φόρου είναι οι μεταφορικές επιχειρήσεις που μεταβιβάζουν τα Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα με την άδειά τους (δηλαδή ο πωλητής). Το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ καταχωρίζεται στον ΚΑΕ 114, εφόσον ο πωλητής είναι ατομική επιχείρηση (φυσικό πρόσωπο) με ξεχωριστό είδος φόρου 1175 (για την άδεια) και 1176 (για το όχημα) και στον ΚΑΕ 127, εφόσον ο πωλητής είναι νομικό πρόσωπο, με ξεχωριστό είδος φόρου 1177 (για την άδεια) και 1178 (για το όχημα), αντίστοιχα.

Η καταβολή των ανωτέρω ποσών γίνεται εφάπαξ στην αρμόδια ΔΟΥ του πωλητή, με τη χρήση του εντύπου «Δήλωση καταβολής φόρου του άρθρου 10 του ν.3887/2010», η οποία αποτελεί συνημμένο υπόδειγμα της εν λόγω απόφασης.

Η δήλωση αυτή υπογράφεται και από τους δύο συμβεβλημένους ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους και προσκομίζεται ως δικαιολογητικό καταβολής του ποσού στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αφού στο σώμα της αναγράφεται το ποσό που καταβλήθηκε και ο αριθμός του διπλοτύπου με το οποίο αυτό εισπράχθηκε.

ΦΠΑ υπολογίζεται επί του τιμήματος πώλησης που αναγράφεται στο τιμολογίου πώλησης του οχήματος με συντελεστή 23%, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εξαίρεσης της παρ. 4, του άρθρου 5, του κώδικα ΦΠΑ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.