21 Απριλίου 2015

Καταχώριση διάφορων παγίων σε ένα τιμολόγιο

Επιχείρηση εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης τοποθετεί σύστημα «εισροών- εκροών» επιχορηγούμενο από την δράση «εκσυγχρονισμός εγκατάστασης πωλητή πετρελαίου θέρμανσης». Εκδίδεται τιμολόγιο από τον προμηθευτή με τα εξής στοιχεία Λογισμικό Εισροών εκροών 900 ευρώ, και συνεχίζει με διάφορους άλλους τύπους λογισμικών ενώ και πάλι στο ίδιο τιμολόγιο αναφέρονται διακεκριμένα και οι υπηρεσίες εγκατάστασης με δική τους αξία. Πώς θα γίνει η συγκεκριμένη καταχώριση; Εκτός από τα λογισμικά θα προστεθούν και οι υπηρεσίες στο συνολικό κόστος αγοράς των παγίων; Η καταχώριση κάθε παγίου θα γίνει ξεχωριστά ή συνολικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 18, του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), στα πάγια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και «το κόστος αποσυναρμολόγησης, απομάκρυνσης ή αποκατάστασης ενσώματων πάγιων στοιχείων, όταν η σχετική υποχρέωση γεννάται για την επιχείρηση ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης του παγίου ή της χρήσης του στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, για σκοπούς άλλους από την παραγωγή αποθεμάτων στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν το εν λόγω κόστος σχετίζεται με την παραγωγή αποθεμάτων στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, το κόστος αυτό επιβαρύνει τα παραχθέντα αποθέματα».

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον τα επιμέρους λογισμικά, καθώς και η υπηρεσία της εγκατάστασης που αποκτά η επιχείρηση, εξυπηρετούν τον σκοπό της λειτουργίας του συστήματος εισροών – εκροών του πρατηρίου υγρών καυσίμων, θα αναγνωρισθούν, επίσης, ως πάγια στοιχεία. Αποτελεί δε διαχρονική λογιστική τακτική, η ενσωμάτωση του κόστους των επιμέρους εξαρτημάτων, όπως επίσης και του κόστους της υπηρεσίας  εγκατάστασης του παγίου, στην αξία κτήσης αυτού, ανεξαρτήτως   του γεγονότος της τυχόν επιχορήγησης μέρους ή του συνόλου του κόστους του παγίου.

Συνεπώς, κατά τη γνώμη μας, οι δαπάνες που αναφέρετε στο ερώτημά σας, θα πρέπει να προσαυξήσουν το κόστος κτήσης του παγίου, το οποίο θα εμφανισθεί στα λογιστικά αρχεία ως «σύστημα εισροών – εκροών», καθότι είναι αναγκαίες για την έναρξη της παραγωγικής του λειτουργίας.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.