24 Μαρτίου 2015

Ενοικίαση επιπλωμένης κατοικίας με ειδικό σήμα λειτουργίας μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων από Έλληνα κάτοικο εξωτερικού

Έλληνας μόνιμος κάτοικος Γερμανίας αγοράζει στην Ελλάδα δύο επιπλωμένα διαμερίσματα για τα οποία αποκτά ειδικό σήμα λειτουργίας μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων από τον ΕΟΤ. Εν συνεχεία προτίθεται να τα νοικιάζει για λίγες ημέρες σε τουρίστες και θα καταρτίζει συμφωνητικά μίσθωσης. Το εισόδημα του αυτό θα φορολογηθεί ως εισόδημα από ενοίκια ή ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα; Ποιες φορολογικές η τυχόν ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, θεωρείται ότι έχει σε αυτή την χώρα την φορολογική του κατοικία. Σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 3, του ΚΦΕ (Ν. 4172/2013) ο φορολογούμενος που δεν έχει την φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην χώρα μας και αποκτάται μέσα σε ένα ορισμένο φορολογικό έτος. Ωστόσο, σε ότι αφορά το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει να έχουμε και την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 6: «Μόνιμη εγκατάσταση». Ως μόνιμη εγκατάσταση είναι ο καθορισμένος τόπος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσω του οποίου διεξάγονται εν όλω ή εν μέρει οι δραστηριότητες της επιχείρησης.

Περαιτέρω, ο όρος «μόνιμη εγκατάσταση», στην χώρα μας, περιλαμβάνει κυρίως:

1. Τον τόπο της διοίκησης,

2. Το υποκατάστημα,

3. Το γραφείο,

4. Το εργοστάσιο,

5. Το εργαστήριο και

6. Το ορυχείο, μεταλλείο, πηγή πετρελαίου ή αερίου, λατομείο ή οποιονδήποτε άλλο τόπο εξόρυξης φυσικών πόρων.

Στη συνέχεια, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, ο όρος «μόνιμη εγκατάσταση», σε ότι αφορά αγαθά ή εμπορεύματα, θεωρείται ότι δεν περιλαμβάνει:

1. Την χρήση εγκαταστάσεων για το σκοπό της αποθήκευσης, έκθεσης ή παράδοσης των αγαθών ή εμπορευμάτων που ανήκουν στην επιχείρηση.

2. Την διατήρηση αποθέματος αγαθών ή εμπορευμάτων που ανήκουν στην επιχείρηση αποκλειστικά με σκοπό την αποθήκευση, έκθεση ή παράδοση.

3. Την διατήρηση αποθέματος αγαθών ή εμπορευμάτων που ανήκουν στην επιχείρηση αποκλειστικά με σκοπό την επεξεργασία από άλλη επιχείρηση.

4. Την διατήρηση καθορισμένου τόπου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποκλειστικά με σκοπό την αγορά αγαθών ή εμπορευμάτων ή τη συλλογή πληροφοριών για την επιχείρηση.

5. Την διατήρηση ενός καθορισμένου τόπου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποκλειστικά με σκοπό τη διεξαγωγή για την επιχείρηση κάθε άλλης δραστηριότητας προπαρασκευαστικού ή βοηθητικού χαρακτήρα.

6. Την διατήρηση ενός καθορισμένου τόπου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποκλειστικά με σκοπό το συνδυασμό εργασιών που αναφέρονται στις παραπάνω. περιπτώσεις 1 έως 5, εφόσον η συνολική δραστηριότητα του καθορισμένου τόπου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προκύπτει από τον εν λόγω συνδυασμό έχει προπαρασκευαστικό ή βοηθητικό χαρακτήρα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μία επιχείρηση δεν θεωρείται ότι έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, αν η δραστηριότητά της περιορίζεται στη διεξαγωγή εργασιών μέσω μεσίτη, γενικού αντιπροσώπου με προμήθεια ή οποιουδήποτε άλλου ανεξάρτητου πράκτορα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά ενεργούν στο πλαίσιο της συνήθους επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το εισόδημα από την ενοικίαση των διαμερισμάτων του ερωτήματος, δεν μπορεί να ενταχθεί στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελεί κλασική περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από ακίνητα, από κάτοικο αλλοδαπής. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν ασφαλιστικές ή άλλες υποχρεώσεις, πέραν αυτών που σχετίζονται με την υποβολή φορολογικής δήλωσης για το εισόδημα που αποκτάται στην χώρα μας. Η έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας «μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων», δεν επηρεάζει στην περίπτωση αυτή, τον χαρακτηρισμό του εισοδήματος, ούτε βεβαίως το γεγονός ότι θα καταρτίζονται συμφωνητικά μίσθωσης, που εξ άλλου συνιστά υποχρέωση του εκμισθωτή.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.