19 Φεβρουαρίου 2015

Φθορά αποθεμάτων

Αποθέματα εξ απογραφής υπέστησαν σοβαρή φθορά το 2014 και χρησιμοποιήθηκαν ως ύλη για κατασκευή άλλου προϊόντος πολύ χαμηλότερης αξίας. Ποιές είναι οι εγγραφές που πρέπει να γίνουν (υπάρχει αποθήκη και αναλυτική λογιστική). Μπορεί η επιχείρηση να εγγράψει ζημίες το 2014 με τη φθορά αυτή; Αν ναι πως μπορεί να γίνει λογιστικά; Αναγνωρίζονται φορολογικά; Εν κατακλείδι ποια είναι η σωστή λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση λογιστικά του θέματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ερωτήματος επιχείρηση παρουσίαζε αποθέματα απογραφής αρχές του 2014, τα οποία εντός του έτους υπέστησαν φθορά. Εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά, για την κατασκευή προϊόντων χαμηλότερου κόστους.

Με βάση τις διατάξεις της παρ. 6, του άρθρου 20, του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), μετά την αρχική αναγνώριση, τα αποθέματα επιμετρώνται στην κατ’ είδος χαμηλότερη αξία μεταξύ κόστους κτήσης και καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας. Λογιστικά, λοιπόν, η φθορά που υπέστησαν τα αποθέματα θα καταγραφεί στα βιβλία της επιχείρησης με την αποτίμηση της απογραφής του αποθέματος της 31.12.2014 των προϊόντων (του χαμηλότερου κόστους) που προήλθαν από την χρήση (ανάλωση) των εν λόγω πρώτων υλών. Όπως αναφέραμε ήδη, η αποτίμηση των προϊόντων που παράχθηκαν από τις απαξιωμένες αυτές πρώτες ύλες, θα γίνει στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία η οποία θα είναι σαφώς χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους (στο οποίο τα εν λόγω υλικά περιλαμβάνονται στο κόστος κτήσης τους, ανεξαρτήτως της φθοράς που είχαν υποστεί). Με την αποτίμηση αυτή στην χαμηλότερη αξία, ουσιαστικά, οδηγούμαστε σε αύξηση του κόστους πωληθέντων και άρα μείωση του μικτού κέρδους. Κατ αυτή την έννοια θα επηρεαστεί και το τελικό αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Συνεπώς, διαπιστώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει την αποτίμηση του αποθέματος προϊόντων σε τιμή ακόμη χαμηλότερη και από αυτήν του κόστους παραγωγής του, εφόσον η τιμή αυτή είναι η επικρατούσα στην αγορά. Άρα, η απαξίωση ενός ή περισσοτέρων ειδών του τελικού αποθέματος, αποτυπώνεται λογιστικά με την αποτίμηση αυτών στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία.

Σημειώνεται ότι η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία ισούται με την τιμή πώλησης του αποθέματος, στην οποία υπολογίζεται ότι αυτό θα πωληθεί κάτω από συνθήκες ομαλής πορείας των εργασιών της οικονομικής μονάδας, μειωμένη με το κόστος ολοκλήρωσης της επεξεργασίας (όταν πρόκειται για ημιτελή αποθέματα ή αποθέματα που βρίσκονται στο στάδιο της κατεργασίας) και με τα έξοδα που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν για την επίτευξη της πώλησης. Η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία αντικατοπτρίζει, δηλαδή, την τιμή πώλησης που η επιχείρηση μπορεί να πετύχει βάσει των συνθηκών της αγοράς που επικρατούν την ημερομηνία σύνταξης της απογραφής.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.