23 Ιανουαρίου 2015

Εισόδημα από συγγραφική εργασία

Προσωπική Εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) με αντικείμενο εργασιών «Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης» σκοπεύει να εκδώσει βιβλία που θα πωληθούν στους μαθητές της αλλά και σε άλλους μαθητές Λυκείου. Ερωτάται, αν συγγραφείς είναι:

α) οι εταίροι της εταιρείας,

β) ο ένας από τους εταίρους ή

γ) οι καθηγητές που εργάζονται στην εταιρεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις, ή τυχόν άλλες προς οποιονδήποτε φορέα, της εταιρείας ή των φυσικών προσώπων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αρχικώς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η προσωπική εταιρεία που έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης (Φροντιστήριο), θα πρέπει να υποβάλει δήλωση μεταβολής (προσθήκης) δραστηριότητας με την παράθεση του σχετικού ΚΑΔ, η οποία αφορά στην επιλογή της για την έναρξη εκδοτικής λειτουργίας. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, δεδομένου ότι η δραστηριότητα του Φροντιστηρίου, ως υπηρεσίες εκπαίδευσης, απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ (περ. ιβ, παρ. 1, άρθρο 22 Ν. 2859/2000), ενώ η εκδοτική δραστηριότητα και η εν συνεχεία πώληση των βιβλίων, είναι φορολογητέες δραστηριότητες στον ΦΠΑ, η εταιρεία θα υποχρεωθεί στον διακανονισμό του φόρου των κοινών εισροών των δραστηριοτήτων, βάσει του άρθρου 31 του ως άνω νόμου (δημιουργία κλάσματος pro-rata). Εναλλακτικά, προκειμένου να μην αναγκαστεί να εφαρμόσει τα προηγούμενα, η εταιρεία μπορεί να αναθέσει την έκδοση των βιβλίων, αλλά και την διάθεσή τους, σε άλλον εκδοτικό οίκο, με συμφωνία ως προς την αμοιβή των συγγραφέων και την τελική τιμή πώλησης των συγγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (περ. γ, παρ. 1, άρθρο 39 του Ν. 4308/2014), δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς και δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις του παραπάνω νόμου, δηλαδή δεν τηρούν αρχεία (λογιστικά βιβλία) και δεν εκδίδουν στοιχεία.

Περαιτέρω, οι εταίροι μπορούν να λάβουν τα συγγραφικά τους δικαιώματα, μέσω της διανομής των κερδών της εταιρείας, χωρίς να χρειαστεί να δηλώσουν την ιδιότητα του συγγραφέα. Μπορεί δηλαδή να αποφασιστεί μια μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη, σε αυτούς τους εταίρους που είναι και συγγραφείς.

Τέλος, για τους καθηγητές που απασχολούνται στο Φροντιστήριο (ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και θα συμμετέχουν στο συγγραφικό έργο, επειδή δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και στην έκδοση στοιχείων, εξ αυτού του λόγου, θα πρέπει, σύμφωνα με την Πολ. 1003/2014 (άρθρο 39, παρ. 39.1.8), η οντότητα προς την οποία παρέχεται η υπηρεσία (το Φροντιστήριο, ή ο εκδοτικός οίκος), να εκδίδει το προβλεπόμενο παραστατικό, ώστε να διασφαλίζεται η δήλωση των εισοδημάτων από τους υπόχρεους και η μετέπειτα φορολόγησή τους. Το παραστατικό αυτό είναι το αναφερόμενο στην παρ. 10 του άρθρου 8 του Ν. 4308/2014, δηλαδή τιμολόγιο με την ονομασία «απόδειξη δαπάνης» ή «τίτλος κτήσης». Σχετικά με την έκδοση και τα χαρακτηριστικά του ως άνω παραστατικού, σας παραπέμπουμε στο σημείωμα σύνταξης που θα αναρτηθεί στο site του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» την Πέμπτη 22/1/2015. Κατά την γνώμη μας, τα ποσά αυτά που αφορούν τα συγγραφικά δικαιώματα των καθηγητών, δεν συνιστούν ασφαλιστέες αποδοχές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά συνιστούν ευκαιριακή, μη συστηματική εργασία.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.