30 Δεκεμβρίου 2014

ΦΠΑ επιχείρησης διεθνών μεταφορών

Αυτ/στης ΦΔΧ διεθνών μεταφορών, με έδρα στην Ελλάδα, παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες στην Αγγλία, Ιταλία και σε Τρίτες χώρες μεταφέροντας εμπ/τα από εκεί στην Ελλάδα και αντιθέτως. Ερωτάω πως εκδίδονται τα ΤΙΜ στις περιπτώσεις αυτές, πότε γίνεται απόδοση ΦΠΑ και ποιοι κωδικοί στο παλιό κ νέο έντυπο Φ2 συμπληρώνονται?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για τις διεθνείς μεταφορές αγαθών θα πρέπει να εξεταστεί κατ’ αρχήν ποιος θεωρείται τόπος παροχής της υπηρεσίας για τις ανάγκες του ΦΠΑ και στη συνέχεια να εντοπίσουμε ποιος είναι υπόχρεος απόδοσης του φόρου.

Από το ερώτημα προκύπτει ότι οι υπηρεσίες παρέχονται σε εταιρείες – υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει απόκλιση από τον γενικό κανόνα του άρθρου 14 του κώδικα ΦΠΑ σύμφωνα με τον οποίο τόπος παροχής της υπηρεσίας θεωρείται ο τόπος εγκατάστασης του λήπτη. Εφόσον ο λήπτης της υπηρεσίας είναι εγκατεστημένος εκτός Ελλάδος, τόπος παροχής της υπηρεσίας δεν θεωρείται η Ελλάδα.  Περαιτέρω και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπόχρεος στο φόρο είναι ο εγκατεστημένος στην άλλη χώρα, υποκείμενος στο φόρο.

Ο Έλληνας υποκείμενος έχει τις εξής υποχρεώσεις:

  1. Να χρησιμοποιεί, για τις εν λόγω παροχές υπη­ρεσιών, τον αριθμό φορολογικού μητρώου του με το πρόθεμα «EL» πριν από αυτόν, καθώς επίσης και να αναγράφει στα στοιχεία που εκδίδει τον αριθμό του φορολογικού μητρώου (Φ.Π.Α.) του συναλλασσόμενου με το ανάλογο πρόθεμα που ισχύει σε κάθε κράτος-μέλος και
  2. Να υποβάλλει ανακεφαλαιωτικό πίνακα, για τις εν λόγω παροχές υπηρεσιών.
    Οι ανωτέρω υποχρεώσεις δεν ισχύουν προκειμένου για υπηρεσίες οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο στο κράτος - μέλος του λήπτη των υπηρεσιών αυτών.[1]
  3. Δεν θα χρεώσει ΦΠΑ αλλά υποχρεούται να αναγράφει στο τιμολόγιο του τη φράση: «απαλλαγή ΦΠΑ. Τόπος παροχής εκτός Ελλάδος, υπόχρεος ο λήπτης. Άρθρο 14 παρ. 2α του κώδικα ΦΠΑ».

Οι υπηρεσίες αυτές αναγράφονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 308. Επίσης αναγράφονται και στον κωδικό 345 για ενημερωτικούς σκοπούς. Στη νέα δήλωση ΦΠΑ αναγράφονται μόνο στον κωδικό 345.

Όσον αφορά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του φόρου, δεν επέρχονται μεταβολές. Δηλαδή η δήλωση υποβάλλεται και ο φόρος που προκύπτει αποδίδεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα που αφορά η δήλωση για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία και μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το τρίμηνο που αφορά η δήλωση για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, ισχύουν τα εξής:

Ο τόπος παροχής υπηρεσιών μεταφοράς αγαθών προς μη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο, εκτός της ενδοκοινοτικής μεταφοράς αγαθών:

  α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, κατά το μέρος της διαδρομής που πραγματοποιείται στο εσωτερικό της χώρας.

  β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, κατά το μέρος της διαδρομής που πραγματοποιείται εκτός του εσωτερικού της χώρας.

Ο τόπος παροχής υπηρεσιών ενδοκοινοτικής μεταφοράς αγαθών προς μη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο:

  α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο τόπος αναχώρησης βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

  β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο τόπος αναχώρησης βρίσκεται εκτός του εσωτερικού της χώρας.[2]

Παράδειγμα.

  1. Μεταφορά οικοσκευής για λογαριασμό ιδιώτη από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Τόπος παροχής της υπηρεσίας η Γαλλία. Υπόχρεος στο φόρο ο υποκείμενος Έλληνας μεταφορέας, με υποχρέωση έκδοσης Γαλλικού ΑΦΜ, ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου και απόδοσης του φόρου στη Γαλλία.
  2. Μεταφορά οικοσκευής για λογαριασμό ιδιώτη από την Ελλάδα στη Γαλλία. Τόπος παροχής η Ελλάδα. Στην Α.Λ.Σ. θα χρεωθεί κανονικά ΦΠΑ.

[1] Άρθρο 36, παρ.5α

[2] Παρ.6, άρθρου 14 κωδ. ΦΠΑ

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.