9 Δεκεμβρίου 2014

Αγρότης κανονικού καθεστώτος

Αναφορικά με την λογιστική αντιμετώπιση για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ. Αγρότης ο οποίος παράγει και πωλεί τα εμπορεύματά του στη λαϊκή αγορά. Πώς το αντιμετωπίζω για τον υπολογισμό ΦΠΑ; Κόβει Δ.Α. από την παραγωγή στην λαϊκή και μετά στοιχεία αυτοπαράδοσης χωρίς ΦΠΑ ως έξοδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, είτε προαιρετικά, είτε υποχρεωτικά λόγω υπέρβασης των ορίων που τίθενται με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 41, του Κ. ΦΠΑ, έχουν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν και οι λοιποί υποκείμενοι στο φόρο. Συνοπτικά, λοιπόν, παραθέτουμε τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος:

1) Υποβάλλουν δηλώσεις μεταβολών (έντυπο Μ2) για οποιαδήποτε αλλαγή των επαγγελματικών τους στοιχείων (διεύθυνση έδρας, έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών, αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ κ.λπ. ακόμη και για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ),

2) Υποβάλλουν τις οικείες δηλώσεις ΦΠΑ, ανά έτος (αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο), τρίμηνο ή μήνα (ανάλογα με την κατηγορία τήρησης βιβλίων) και τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), καθώς και στατιστικές δηλώσεις (intrastat) κατά περίπτωση,

3) Εκδίδουν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία («παραστατικά», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4308/2014 – Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, ισχύς από 1.1.2015) για την απεικόνιση των συναλλαγών τους.

Στην περίπτωση που αγρότης – παραγωγός πραγματοποιεί πωλήσεις προϊόντων παραγωγής του από λαϊκές αγορές, θα πρέπει να εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα, την ποιότητα και την κανονική αξία των παραδιδόμενων αγαθών (της περ. γ΄, της παρ. 2 του άρθρου 19), προκειμένου να προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα της αγροτικής εκμετάλλευσης[1].

Σημειώνεται δε ότι το ως άνω ειδικό στοιχείο εκδίδεται και από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, χωρίς την αναγραφή ΦΠΑ επί της αναγραφόμενης αξίας, καθώς οι εν λόγω αγρότες δεν δικαιούνται επιστροφή με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 3%, η οποία προβλέπεται αποκλειστικά για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, αλλά εφαρμόζουν τις γενικές διατάξεις αναφορικά με το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών για το σύνολο των φορολογητέων δραστηριοτήτων τους (Πολ. 1116/2014).

Πέρα του ανωτέρω στοιχείου δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης στοιχείου αυτοπαράδοσης, καθώς τα συγκεκριμένα αγαθά θα πωληθούν λιανικώς, με ΦΠΑ (13%), από τη λαϊκή αγορά και δεν διατίθενται σε μη φορολογητέα δραστηριότητα (περ. β και γ, του άρθρου 7, του ΦΠΑ).

 


[1] Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, ως αξία των παραδιδόμενων προϊόντων ή των παρεχόμενων υπηρεσιών, λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα παραστατικά, με την προϋπόθεση ότι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχεται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα, είτε έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.