27 Νοεμβρίου 2014

Προσθήκη δραστηριότητας αυτόματου πωλητή

Ασκών επιχειρηματική δραστηριότητα (πρακτορείο ΠΡΟΠΟ), θέλει να αγοράσει ειδική μηχανή με κερματοδέκτη για πώληση καφέ και αναψυκτικών σε πελάτες του πρακτορείου. Για τις συναλλαγές αυτές θα πρέπει να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουνε στην αρμόδια ΔΟΥ; Παράλληλα, ποια στοιχεία του ΚΦΑΣ πρέπει να εκδίδει αφού η συγκεκριμένη μηχανή λειτουργεί με αυτόματο μηχανισμό κερμάτων; Το συγκεκριμένο μηχάνημα υπόκειται κανονικά σε απόσβεση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αγορά και εκμετάλλευση αυτόματου πωλητή συνεπάγεται ταυτόχρονα και έναρξη νέας (δευτερεύουσας) δραστηριότητας από την πλευρά της υφιστάμενης επιχείρησης. Η νέα αυτή δραστηριότητα θα πρέπει εντός 10 ημερών (N 4174/2013 άρθρο 10 παρ. 10) να δηλωθεί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης με την συμπλήρωση και υποβολή του οικείου εντύπου Μ2. Στο ίδιο έντυπο θα συμπληρωθεί και η έναρξη της υπαγωγής της επιχείρησης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την παραπάνω δραστηριότητα.

Σχετικά με τον τρόπο έκδοσης στοιχείων για τις πωλήσεις και την τροφοδοσία των αυτόματων πωλητών (Α/Π) είχαν δοθεί οδηγίες με την Εγκύκλιο 3/1992 του ΚΒΣ (προϊσχύον νομοθέτημα που καταργήθηκε με την έναρξη εφαρμογής του ΚΦΑΣ). Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω Εγκύκλιο, για την τροφοδοσία (από τον προμηθευτή) των Α/Π εκδίδεται συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής με τις συνολικές ποσότητες των ειδών που μεταφέρονται, εφόσον δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων, η ποσότητα που πρόκειται να εισαχθεί στο κάθε μηχάνημα. Εν συνεχεία, κατά την τροφοδοσία του μηχανήματος, εκδίδεται δελτίο αποστολής με την παραδιδόμενη ποσότητα και απόδειξη λιανικής πώλησης με την ποσότητα που αναλώθηκε και αντικαθίσταται. Τα εκδιδόμενα αυτά παραστατικά (πλην του συγκεντρωτικού δελτίου αποστολής) φέρουν τόσο τα στοιχεία του Α/Π που αφορούν, όσο και αυτά του προσώπου στις εγκαταστάσεις του οποίου είναι τοποθετημένος ο Α/Π. Τέλος, σημειώνεται ότι η υποχρέωση  χρήσης φορολογικού μηχανισμού ή ταμειακής μηχανής του Ν 1809/1988 δεν καταλαμβάνει τους εκμεταλλευτές Α/Π (Εγκύκλιος ΚΒΣ 3/1992)

Κατ’ αναλογία, λοιπόν, των ανωτέρω, με τις διατάξεις του ΚΦΑΣ, οι εκμεταλλευτές αυτόματων πωλητών θα πρέπει να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για τις ποσότητες που αναλώθηκαν και εισάγονται στον πωλητή. Για τις ποσότητες που διακινούνται προς τροφοδοσία του Α/Π θα πρέπει να εκδίδεται έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων (βλ. Πολ. 1286/2013 και παρ. 8, της Πολ. 1023/2014).

Απόσβεση επί της αξίας αγοράς του Α/Π διενεργείται σε ετήσια βάση, υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24, του Ν 4172/2013, κατά τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους της επιχείρησης.

Τέλος, ο υπόχρεος συναλλαγών που εκμεταλλεύεται τα μηχανήματα αυτά θα πρέπει να γνωστοποιεί στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ, τους χώρους που  εγκαθίστανται, το πλήθος τους, καθώς και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.