5 Νοεμβρίου 2014

Απαλλαγή ΦΠΑ σκάφους που χρησιμοποιείται από επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας

Σκάφος  ιχθυοκαλλιέργειας  τύπου catamaran για τις ανάγκες της εταιρείας μορφής AE που φέρει γερανό και όλα τα συναφή αποθήκη κλπ για τον κλειστό χώρο του ιχθυοτροφείου μπορεί να τύχει της απαλλαγής συμφώνα με την παραπάνω πολ. Την επιστροφή του φπα με αίτηση μας σαν πάγιο στοιχειό μπορούμε να την ζητήσουμε το ερώτημα είναι αν μπορούμε a priori να την έχουμε γιατί η ΔΟΥ μας επικαλείται την Πολ. 1156/1997 και δεν μας την δίνει.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του κώδικα ΦΠΑ, απαλλάσσονται από το φόρο μεταξύ άλλων (περ. α, παρ. 1), η παράδοση και η εισαγωγή πλοίων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην εμπορική ναυσιπλοΐα, την αλιεία από υποκείμενο στο φόρο του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. ή για άλλη εκμετάλλευση ή για διάλυση ή για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και το Δημόσιο γενικά, η παράδοση και η εισαγωγή ναυαγοσωστικών και πλωτών μέσων επιθαλάσσιας αρωγής, καθώς και αντικειμένων και υλικών, εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στα πλοία, ναυαγοσωστικά και πλωτά μέσα της περίπτωσης αυτής. Εξαιρούνται τα σκάφη ιδιωτικής χρήσης, που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό.

Επίσης, απαλλάσσεται του ΦΠΑ η  ναύλωση πλοίων, της προηγούμενης περίπτωσης, εφόσον προορίζονται για την περαιτέρω ενέργεια φορολογητέων πράξεων ή πράξεων απαλλασσόμενων με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών (περ. δ, της παρ. 1).

Περαιτέρω, όπως ορίζεται στην Πολ. 1156/1997, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ καταλαμβάνει μόνο την ολική ναύλωση και μίσθωση πλοίων η οποία αποδεικνύεται με σχετικά ναυλοσύμφωνα που θα κατατίθενται στην αρμόδια Λιμενική Αρχή και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του εκναυλωτή, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπονται από το άρθρο 36 της Πολ. 366/1987.

Με βάση τα ανωτέρω, λοιπόν, θεωρούμε ότι ο ισχυρισμός της φορολογικής αρχής να μην εγκρίνει επιστροφή του ΦΠΑ είναι βάσιμος, καθώς το σκάφος χρησιμοποιείται από την επιχείρησή σας για την δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας (ιδιόχρηση) και όχι για την μεταφορά προσώπων ή αγαθών με κόμιστρο (ναύλωση) ή την εκμίσθωσή του σε τρίτο. Επομένως, η απαλλαγή του ΦΠΑ περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της πώλησής του (βλ. ανωτέρω).  Εναλλακτικά, θα μπορούσε να δοθεί απαλλαγή, εφόσον η επιχείρησή σας μίσθωνε το συγκεκριμένο πλοίο από άλλη εταιρεία σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α και δ, της παρ. 1, του άρθρου 27, κατά τα ανωτέρω. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απαλλαγή παρέχεται στην εταιρεία που εκμισθώνει το σκάφος και όχι στην επιχείρηση που ασχολείται με την ιχθυοκαλλιέργεια.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.