5 Νοεμβρίου 2014

Μετάταξη αγρότη στο κανονικό καθεστώς - απογραφή αποθεμάτων

Την 1/1/2014 εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς φπα αγρότης με φυτώρια καρποφόρων δένδρων. Πώς θα γίνει η απογραφή των καρποφόρων δένδρων που έχει στα φυτώρια του την 31/12/13. Επίσης, εάν γνωρίζετε και με ποια τιμή θα απογραφούν;  Μπορεί αγρότης του κανονικού καθεστώτος να αγοράζει από άλλους αγρότες προϊόντα και να πωλεί με σκοπό το κέρδος και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην περίπτωση που αναφέρετε, τα καρποφόρα δένδρα αποτελούν παραγόμενα αγαθά του αγρότη, τα οποία προορίζονται να πωληθούν σε τρίτους. Η απογραφή των αγαθών αυτών θα πρέπει να γίνει βάσει των στοιχείων που συνθέτουν το κόστος παραγωγής τους. Εφαρμόζοντας, λοιπόν, μία μέθοδο κοστολόγησης η αγροτική επιχείρηση θα πρέπει να επιμερίσει τις δαπάνες παραγωγής ανά προϊόν, ενσωματώνοντας σε αυτό και τυχόν αποσβέσεις μηχανημάτων, αμοιβές προσωπικού, τόκους δανείων και λοιπά γενικά βιομηχανικά έξοδα. Βάσει, λοιπόν, της κοστολόγησης, θα πρέπει να γίνει και η αποτίμηση (καθορισμός του κόστους ανά προϊόν) των τελικών αγαθών που προορίζονται για πώληση και σύμφωνα με την εν λόγω αποτίμηση να συνταχθεί η απογραφή τους κατ’ αξία.

Όσον αφορά, το θέμα της ασφάλισης αγρότη που παράλληλα ασκεί εμπορία αγαθών, θα θέλαμε κατ’ αρχάς να επισημάνουμε την ανάγκη υποβολής δήλωσης μεταβολής στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ, για την προσθήκη της νέας αυτής δευτερεύουσας δραστηριότητας.

Εν συνεχεία, το θέμα της ασφάλισης θα κριθεί σύμφωνα με την Εγκ. ΟΑΕΕ 80/2010, βάσει των διατάξεων του άρθρου 25, του Ν 3846/2010, η οποία καθορίζει πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ασφάλισης στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.