5 Νοεμβρίου 2014

Εξοφληση απο αναδοχο εργολαβιας τιμολογιο πελατη λογω συμβασης εγγυησεως

Είμαι λογιστής σε τεχνική εταιρεία που ανέλαβε υπεργολαβικά την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών από την ανάδοχο του έργου Χ. Η προμήθεια του πετρελαίου αξίας 750.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου έγινε από πετρελαϊκή το 2013 με εγγύηση της αναδόχου- Εγγυητική τραπέζης. Η ανάδοχος λόγω φορολογικών προβλημάτων (δέσμευση λογαριασμών της) αδυνατεί να εξοφλήσει τον υπεργολάβο. Πληρώνει όμως λόγω της εγγυητικής με κατάθεση των χρημάτων σε όψεως της πετρελαϊκής για λογαριασμό του υπεργολάβου. Υπάρχει θέμα με τα τιμολόγια που έλαβε ο υπεργολάβος την έκπτωση τους και την εξόφληση τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα τιμολόγια καυσίμων που έλαβε η τεχνική εταιρεία (υπεργολάβος), αποτελούν μέρος του κόστους του έργου (χωματουργικές εργασίες) που είχε αναλάβει με ανάθεση, από τον ανάδοχο και βρίσκονται καταχωρισμένα στα βιβλία κατά την χρήση 2013. Υποθέτουμε ότι η ανάθεση έγινε με υπογραφή σύμβασης, στην οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνεται και ο όρος της εγγύησης υπέρ της πετρελαϊκής. Παράλληλα, η τεχνική εταιρεία θα πρέπει να έχει τιμολογήσει τις εργασίες της, ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, προς την ανάδοχο Χ, κατά την 31/12/2013 (άρθρο 6, παρ. 14, ΚΦΑΣ). Ωστόσο, λόγω των οικονομικών δυσκολιών της τελευταίας, δεν εξοφλούνται οι υποχρεώσεις της προς την υπεργολάβο τεχνική εταιρεία, οπότε τα ποσά αυτά εμφανίζονται ως απαίτηση στα βιβλία της και ως υποχρέωση στα βιβλία της αναδόχου.

Περαιτέρω, αν υποθέσουμε ότι μελλοντικά η ανάδοχος θα είναι σε θέση να εξοφλήσει την παραπάνω υποχρέωση, θα παρακρατήσει (θα συμψηφίσει) τα ήδη καταβληθέντα ποσά των τιμολογίων καυσίμων, που αυτοδικαίως εξοφλήθηκαν μέσω της εγγυητικής σε εκτέλεση συμβατικού όρου, για λογαριασμό της υπεργολάβου.

Συνεπώς, η τεχνική εταιρεία (υπεργολάβος) θα εμφανίζει τα τιμολόγια των καυσίμων ανεξόφλητα, αφού η ίδια δεν καταβάλλει ποσά για την τακτοποίησή τους. Τα τιμολόγια αυτά εξοφλούνται από το κονδύλι της εγγυητικής, η οποία όμως βρίσκεται σε χρέωση  υπολογαριασμού του 33., στα βιβλία της αναδόχου.

Εξάλλου, όλα τα ανωτέρω (πιστεύουμε ότι) είναι καταγεγραμμένα στη σύμβαση ή στις συμβάσεις, οπότε θα μπορεί να αποδειχθεί η διενέργεια όλων αυτών των συναλλαγών, εφόσον αυτό ζητηθεί από τον φορολογικό ελεγκτή.

Κατά την γνώμη μας, πρόβλημα θα προκύψει, αν δεν επέλθει η εξόφληση των τιμολογίων που έχει εκδώσει η τεχνική εταιρεία προς την ανάδοχο, οπότε η απαίτηση θα χαρακτηριστεί αρχικά επισφαλής και στη συνέχεια ανεπίδεκτη είσπραξης, σε εφαρμογή δε των διατάξεων του άρθρου 26 του νέου ΚΦΕ (Ν. 4172/2013, με την επιφύλαξη της παρ. 4, του άρθρου 72), θα πρέπει να μεταφέρει σε ζημιές το συμψηφισμένο ποσό (μείον, δηλαδή την αξία των τιμολογίων καυσίμων, αφού έχουν εξοφληθεί από άλλον).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.