21 Οκτωβρίου 2014

Ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες διεθνώς

Ελληνική εταιρία δημιουργεί εφαρμογές οι οποίες διαθέτονται παγκοσμίως (Ευρώπη, Ασία, Αμερική κτλ) μέσω Apple Store ή Google Play Store. Τα εισοδήματα της είναι κυμαινόμενα ανάλογα με τα downloads που γίνονται. Βάσει συμβολαίων που έχει συνάψει με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις εφαρμογές της η Ελληνική εταιρεία είναι υπόχρεη για να αναζητεί η ίδια τις υποχρεώσεις της για την υποβολή φόρου σε κάθε χώρα στην οποία πωλούνται οι εφαρμογές της. Ποια είναι η πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις ώστε να γνωρίζει πώς θα αποδίδει τους φόρους που αναλογούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΦΠΑ

Οι υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρηση, εντάσσονται όσον αφορά τον ΦΠΑ στις ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες όπως αυτές κατονομάζονται στο παράρτημα VII του Ν.2859/2000. Ως τέτοιες θεωρούνται:

1. Η δημιουργία και η φιλοξενία ιστοσελίδων, η εξ αποστάσεως συντήρηση προγραμμάτων και εξοπλισμού,

2. η παροχή λογισμικού και η ενημέρωσή του,

3. η παροχή εικόνων, κειμένων και πληροφοριών και η διάθεση βάσεων δεδομένων,

4. η παροχή μουσικής, κινηματογραφικών ταινιών και παιχνιδιών, περιλαμβανομένων των κάθε είδους τυχερών παιχνιδιών,

5. η παροχή διδασκαλίας εξ αποστάσεως.

Οι υπηρεσίες αυτές αντιμετωπίζονται σύμφωνα το άρθρο 14 του ιδίου νόμου ως εξής:

Α. Πελάτες μη υποκείμενοι στο φόρο εγκατεστημένοι εκτός Ε.Ε.

«Ο τόπος παροχής υπηρεσιών που παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο και ιδίως αυτών που προβλέπονται στο Παράρτημα VII, προς μη υποκείμενο στον φόρο:

......................

β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο λήπτης μη υποκείμενος στον φόρο είναι εγκατεστημένος ή έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός της Κοινότητας και ο παρέχων έχει την έδρα της επιχείρησής του στο εσωτερικό της χώρας ή διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση στο εσωτερικό της χώρας από την οποία παρέχεται η υπηρεσία ή, ελλείψει τέτοιας έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης, έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή στο εσωτερικό της χώρας» (παρ.13 του ανωτέρω άρθρου).

Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τις Ελληνικές φορολογικές αρχές δεν αναζητείται ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε ιδιώτες εγκατεστημένους εκτός της κοινότητας. Η ενδεχόμενη ύπαρξη υποχρέωσης σε κάθε μία από τις χώρες αυτές θα πρέπει να αναζητηθεί μέσω της επικοινωνίας με τις φορολογικές αρχές των χωρών αυτών. Σημειώνεται ότι η χώρα μας παρέχει τη δυνατότητα, υλοποιώντας τις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες, σε μη εγκατεστημένους στην Κοινότητα υποκείμενους στο φόρο, οι οποίοι παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε μη υποκείμενους μέσα στην Κοινότητα να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν για την απόδοση ΦΠΑ στην Ελλάδα, με ηλεκτρονικά μέσα και με διαδικασία που ορίζεται 35α του κώδικα ΦΠΑ. Ωστόσο η ύπαρξη η μη αντίστοιχων διαδικασιών σε χώρες εκτός της κοινότητας, θα πρέπει να διερευνηθεί σε κάθε μία από τις χώρες αυτές ξεχωριστά.

Β. Πελάτες μη υποκείμενοι στο φόρο εγκατεστημένοι εντός Ε.Ε.

Για υπηρεσίες που παρέχονται σε ιδιώτες μη υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους εκτός Ελλάδος αλλά εντός της κοινότητας, δεν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για τις ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες. Δηλαδή έχει εφαρμογή ο γενικός κανόνας του άρθρου 14 (παρ.2) σύμφωνα με τον οποίο ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς µη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο είναι ο τόπος της έδρας της οικονομικής δραστηριότητας του παρέχοντος τις υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι για τις πωλήσεις που βάσει των στοιχείων που σας προμηθεύουν οι συνεργάτες σας πραγματοποιούνται εντός της Ε.Ε. προς μη υποκείμενους στο φόρο, θα πρέπει να υπολογίζεται με τη μέθοδο της εσωτερικής υφαίρεσης τον ΦΠΑ που αναλογεί και να τον αποδίδετε στο Ελληνικό δημόσιο, εκδίδοντας βεβαίως τα προβλεπόμενα από τον Κ.Φ.Α.Σ. φορολογικά στοιχεία.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Όσον αφορά το φόρο εισοδήματος, στο σύνολό του φορολογείται στην Ελλάδα αφού σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.4172/2013 ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Στην περίπτωση που έχει παρακρατηθεί φόρος και στο εξωτερικό για το εισόδημα αυτό, δίνεται η δυνατότητα πίστωσης του φόρου που έχει καταβληθεί ή παρακρατηθεί. Ωστόσο απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών που αποδεικνύουν το ύψος του εισοδήματος και κυρίως το ποσό του φόρου που έχει παρακρατηθεί ή αποδοθεί.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.