16 Οκτωβρίου 2014

Δωροεπιταγές στο προσωπικό

ΑΕ αγοράζει δωροεπιταγές από SM και θέλει να τις προδώσει στους εργαζόμενους της. Η αξία ανά εργαζόμενο είναι 130,00 ευρώ. Η ερώτηση είναι ποιά είναι η λογιστική εγράφη απεικόνισης της συναλλαγής ? Υπάρχει υποχρέωση ασφαλιστικών εισφορών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 13, του Ν 4172/2013, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν από τη διοίκηση με την Πολ. 1219/2014, η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια», θεωρούνται παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους, εφόσον υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως. Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την ακόλουθη εγγραφή στα βιβλία της:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

ΧΡΕΩΣΗ

 

ΠΙΣΤΩΣΗ

60.02.99

Λοιπές παρεπόμενες παροχές και έξοδα προσωπικού

170,00

   
                 
 

38.00

Ταμείο

           
 

ή

             
 

38.03

Καταθέσεις όψης σε ευρώ

     

170,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

Με την καταβολή των χρημάτων για την αγορά των δωροεπιταγών από την εταιρεία διενεργείται η ανωτέρω εγγραφή. Η διανομή των δωροεπιταγών στους εργαζομένους δεν αποτελεί λογιστικό γεγονός και δεν χρειάζεται να αποτυπωθεί στα βιβλία της επιχείρησης.

Εφόσον το άθροισμα του ποσού των δωροεπιταγών και των λοιπών παροχών σε είδος της παρ.1, του άρθρου 13 του Ν.4172/2013 είναι άνω των 300 ευρώ για κάποιον εργαζόμενο, δεν απαιτείται νέα λογιστική εγγραφή, αλλά θα πρέπει το ποσό της παροχής να αναγραφεί διακεκριμένα στη βεβαίωση αποδοχών που θα χορηγηθεί στον εργαζόμενο μετά το τέλος του έτους.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.