16 Οκτωβρίου 2014

ΦΠΑ για επισκευη μηχανηματος απο αλλο κρατος μελος

Εταιρεια απο αλλο κρατος ευρωπαικης ενωσης πχ βουλγαρια μεταφερει και επισκευαζει στην ελλαδα τα μηχανηματα της ή εμορευματα της πχ μηχανη φορτηγου. Στο τιμολογιο της που περιεχει ανταλλακτικα και εργασια θα μπει φπα ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς το ερώτημα αφορά τον χειρισμό από τον Έλληνα επισκευαστή ο οποίος και εκδίδει το τιμολόγιο και όχι την αλλοδαπή εταιρεία, η οποία λαμβάνει τις υπηρεσίες.

Όσον αφορά την πώληση των ανταλλακτικών και σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 28 του κώδικα ΦΠΑ απαλλάσσεται από το φόρο η παράδοση αγαθών, τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος-μέλος από τον πωλητή ή τον αποκτώντα ή από άλλον που ενεργεί για λογαριασμό τους, προς άλλον υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο νομικό πρόσωπο, που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή σε άλλο κράτος-μέλος. Δεδομένου ότι τα ανταλλακτικά αυτά χρησιμοποιούνται και ενσωματώνονται σε αγαθό που μετά την ολοκλήρωση της εργασίας θα μεταφερθεί αποδεδειγμένα στο άλλο κράτος-μέλος, καλύπτεται κατά την άποψή μας η προϋπόθεση της αποστολής των αγαθών στο άλλο κράτος-μέλος. Άρα αυτό το κομμάτι της συναλλαγής συνιστά ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών και δεν θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ εντός Ελλάδος.

Όσον αφορά την υπηρεσία, σύμφωνα με την παρ.2, περίπτωση α του άρθρου 14 του κώδικα ΦΠΑ ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο, που ενεργεί µε την ιδιότητα αυτή, είναι ο τόπος όπου το εν λόγω πρόσωπο έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας. Εν προκειμένω δηλαδή η Βουλγαρία. Κατά συνέπεια και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ενδοκοινοτική παροχή υπηρεσίας και δεν επιβάλλεται Ελληνικός ΦΠΑ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.