14 Οκτωβρίου 2014

Επιμερισμός τοκοχρεωλυτικών δόσεων

Η ετήσια δαπάνη που πραγματοποιείται για την τοκοχρεολυτική απόσβεση στεγαστικού δανείου, επιμερίζεται στις δηλώσεις εισοδήματος κατά 50% μεταξύ γονέα και ενήλικου μη προστατευόμενου τέκνου, λόγω του ότι στην δανειακή σύμβαση αναφέρονται ως «ομού οφειλέτης» (συνοφειλέτες), με το ακίνητο να είναι στην κυριότητα του δεύτερου.

Λόγω τεκμηρίων και μη κάλυψης της αντίστοιχης δαπάνης από τον δεύτερο, υπάρχει η δυνατότητα επιμερισμού του συνολικού ποσού που καταβάλλεται στο πιστωτικό ίδρυμα ανάλογα των εισοδημάτων τους (π.χ. 70% & 30%), προβλέπεται από την νομοθεσία συμπεριλαμβανομένων των εγκυκλίων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μολονότι, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής επίσημη θέση της διοίκησης για το επίμαχο θέμα, θεωρούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση το σύνολο των τοκοχρεωλυτικών δόσεων θα πρέπει να δηλωθεί από τον γονέα, καθότι το εν λόγω πρόσωπο είναι εκείνο που πραγματικά εξυπηρετεί την αποπληρωμή του δανείου. Η άποψη αυτή, στηρίζεται στις ισχύουσες, από 1/1/2014, διατάξεις του άρθρου 32[1], του Ν 4172/2013, στο οποίο αναφέρεται ότι στον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης λαμβάνονται υπόψη ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από τους φορολογούμενους.

Για λόγους δε φορολογικής τάξης είναι σκόπιμο να συνταχθεί μία υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/1986, από τον γονέα ότι το συνολικό ποσό των δόσεων καταβάλλεται αποκλειστικά από τον ίδιο.

Πάντως η αποδοχή της παραπάνω δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. θα είναι αμφίβολη εάν βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις σχετικές βεβαιώσεις καταβολής τοκοχρεωλυτικών δόσεων, που θα εκδώσει το πιστωτικό ίδρυμα.

Υπογραμμίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνει επιμερισμός του καταβαλλόμενου ποσού των τοκοχρεολυσίων, βάσει των εισοδημάτων των υπόχρεων. 


[1] Άρθρο 32. — Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (περ. στ).

Ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών του λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται μεταξύ άλλων και για την απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής. Στο ποσό της δαπάνης αυτής περιλαμβάνεται και το ποσό των οικείων τόκων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τυχόν τόκοι υπερημερίας.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.