1 Οκτωβρίου 2014

Λογιστική απεικόνιση εσόδων παντοπωλείου

Όταν μια επιχείρηση κάνει έναρξη επαγγέλματος με κύρια δραστηριότητα 47111005 «Λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου» και θέλει να πουλάει και τσιγάρα, ποτά εισιτήρια, τηλεκάρτες, προσθέτει άλλους ΚΑΔ σαν δευτερεύουσες δραστηριότητες; Ή περιλαμβάνονται στον ΚΑΔ του παντοπωλείου; Ποιος ΜΣΚΚ εφαρμόζεται για  το παντοπωλείο; Οι ΜΣΚΚ θα μπουν με βάση τα τμήματα της ταμειακής μηχανής; Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να προσέξουμε στον τρόπο τήρησης του παντοπωλείου; Ό,τι πληροφορίες έχετε σχετικά με το παντοπωλείο και την λογιστική παρακολούθηση αυτού σας παρακαλώ να μου τις στείλετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατ’ αρχάς, είναι γενικά αποδεκτό ότι πέρα από τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΚΦΑΣ όσον αφορά την τήρηση και το περιεχόμενο του απλογραφικού βιβλίου, στο βιβλίο εσόδων – εξόδων θα πρέπει πρωτίστως να περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ΦΠΑ, κ.λπ.), αλλά και για την αποστολή στοιχείων (λ.χ. καταστάσεων για διασταύρωση πληροφοριών) προς την φορολογική αρχή. Με βάση, λοιπόν τα παραπάνω, οι στήλες του απλογραφικού βιβλίου στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να απεικονίζονται, μεταξύ ενδεχομένως άλλων εσόδων  και οι πωλήσεις της επιχείρησης ανά μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους (ΜΣΚΚ). Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 (πίνακας ΣΤ’, υποπίνακας στ΄ - «Εξωλογιστικός προσδιορισμός κερδών επιχειρήσεων καθώς και ακαθάριστα έσοδα ανά ΜΣΚΚ»). Προϋπόθεση για να είναι εφικτή η ενημέρωση των εσόδων ανά συντελεστή ΜΣΚΚ, είναι οι επιμέρους πωλήσεις να εμφανίζονται σε χωριστό αθροιστή στο ημερήσιο Ζ της ταμειακής μηχανής.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στην Πολ. 1018/2007, αναφορικά με την κωδικοποίηση των πινάκων των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους που εφαρμόζονται κατά τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, ορίζεται ότι «στην περίπτωση του παντοπωλείου, mini market ή super market δεν εφαρμόζεται στο σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους ο συντελεστής του ΚΑ 5315 (έμπορος ειδών διατροφής), αλλά απαιτείται διαχωρισμός των ακαθαρίστων εσόδων κατά κατηγορία πωλουμένων ειδών, εφόσον για αυτήν έχει καθοριστεί ειδικός ΜΣΚΚ.

Στον ΚΑ 5315 υπάγονται οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων για τα οποία δεν έχει καθοριστεί ειδικός ΜΣΚΚ».

Τονίζεται δε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί, μέχρι στιγμής, σε ποιο βαθμό θα διατηρηθεί η χρήση των εν λόγω συντελεστών, με βάση τις νέες διατάξεις περί μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων με την ισχύουσα, κάθε φορά, νομοθεσία (Ν 4174/2013).

Συνεπώς, υφίσταται το ενδεχόμενο, οι ΜΣΚΚ να χρησιμοποιούνται από τη φορολογική αρχή για τον προσδιορισμό φορολογητέας ύλης στις περιπτώσεις ελέγχου (άρθρο 34, «διορθωτικός προσδιορισμός φόρου») ή μη υποβολής φορολογικής δήλωσης (άρθρο 33, «εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου»).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.