18 Σεπτεμβρίου 2014

Ειδικό δελτίο απαλλαγής Φ.Π.Α. σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1262/02-08-1993

Ναυτιλιακή εταιρεία  μορφής Ν.Ε.Π.Α.  (Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.), διαθέτει επαγγελματικό σκάφος, έχει δε θεωρήσει το (ΕΙΔΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΦΠΑ), στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1262/02-08-1993. Ερωτάται, εάν δικαιούται με το ανωτέρω «Ειδικό Δελτίο Απαλλαγής ΦΠΑ», να έχει τη δυνατότητα αγοράς καυσίμων με απαλλαγή ΦΠΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 27 (Ειδικές Απαλλαγές), περ. α, παρ. 1, του Ν. 2859/2000,  απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, η παράδοση και η εισαγωγή πλοίων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην εμπορική ναυσιπλοΐα, την αλιεία από υποκείμενο στον φόρο του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, ή για άλλη εκμετάλλευση, ή για διάλυση, ή για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και το Δημόσιο γενικά, η παράδοση και η εισαγωγή ναυαγοσωστικών και πλωτών μέσων επιθαλάσσιας αρωγής, καθώς και αντικειμένων και υλικών, εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στα πλοία, ναυαγοσωστικά και πλωτά μέσα της περίπτωσης αυτής. Εξαιρούνται τα σκάφη ιδιωτικής Χρήσης, που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό.

Περαιτέρω, απαλλάσσεται από τον φόρο, η παράδοση και η εισαγωγή καυσίμων, τροφοεφοδίων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών που προορίζονται για τον εφοδιασμό των πλοίων και των πλωτών μέσων, των οποίων η παράδοση απαλλάσσεται σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση α.

Ωστόσο, προκειμένου για πλοία  και πλωτά μέσα της εμπορικής ναυσιπλοΐας εσωτερικού ή άλλης εκμετάλλευσης εσωτερικού, καθώς και για αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η απαλλαγή περιορίζεται στα καύσιμα και λιπαντικά (βλέπε την σχετική Πολ. 1094/2007, «ΦΠΑ 2008», Έκδοση Οικονομικής Βιβλιοθήκης, σελ. 763, Συγγραφέας: Άννα Ρουσάκη).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.