1 Σεπτεμβρίου 2014

Εξωκεφαλαιακές Εισφορές ΙΚΕ

Κατά την σύσταση μιας ΙΚΕ με 3 εταίρους, οι 2 συμμετέχουν με κεφαλαιακές εισφορές και ο τρίτος με εξωκεφαλαιακή εισφορά. Η εξωκεφαλαιακή αυτή εισφορά συμφωνήθηκε ως παροχή υπηρεσίας μηχανικού (ΤΣΜΕΔΕ) κάθε μήνα για 4 χρόνια. Συνεπώς θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης των μηχανημάτων που βρίσκονται στην επιχείρηση. Ποια θα είναι η φορολογική αντιμετώπιση του μηχανικού-εταίρου στο τέλος της χρήσης; Το μηνιαίο αυτό εισόδημα, που θα πηγαίνει στην πίστωση του 18.20, τι θεωρείται; Πως θα πιστοποιείται κάθε μήνα το κλείσιμο των οφειλόμενων παροχών από εξωκεφαλαιακές εισφορές και ποια εγγραφή θα γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 78, του Ν 4072/2012, η (χρηματική) αξία των εξωκεφαλαιακών εισφορών στο κεφάλαιο ΙΚΕ, θα πρέπει να αναγράφεται στο καταστατικό της. Περαιτέρω, στην περίπτωση που οι εξωκεφαλαικές εισφορές συνίστανται στην παροχή υπηρεσιών, τότε θα πρέπει να προσδιορίζονται με ακρίβεια στο καταστατικό, τόσο το είδος των υπηρεσιών αυτών, όσο και ο χρόνος εκτέλεσής τους.

Η λογιστική απεικόνιση των εξωκεφαλαιακών εισφορών όπως προβλέπεται από το άρθρο 80, του ως άνω νόμου θα διευκρινισθεί με νεότερη, κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Εφόσον η εν λόγω απόφαση δεν έχει, μέχρι στιγμής, εκδοθεί, προτείνουμε οι εισφορές αυτές να καταχωρίζονται με υπολογαριασμούς του 40.06 - Εταιρικό Κεφάλαιο (λ.χ. 40.06.05 - Εξωκεφαλαιακές εισφορές) σε χρέωση λογ. της ομάδας 18 - Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις, έστω 18.20 - Οφειλόμενες Εξωκεφαλαιακές εισφορές. Εισόδημα για τον εταίρο που παρέχει τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με τους όρους καταστατικού και λόγω εξωκεφαλαιακών εισφορών, δεν υφίσταται. Οι εν λόγω υπηρεσίες αφορούν δεύσμευση που έχει αναλάβει έναντι της ΙΚΕ και των λοιπών εταίρων και αποτελούν κατά μία έννοια, προϋπόθεση για τη σύσταση της εταιρείας και τη συμμετοχή του εν λόγω εταίρου σε αυτή.  Ωστόσο, η εταιρική υποχρέωση «αποσβένεται» κάθε φορά με την προσφορά των υπηρεσιών του.  Η απόσβεση αυτή θα απεικονισθεί λογιστικά με πίστωση του λογ. 18.20 και χρέωση του σχετικού λογαριασμού της ομάδας 6. Ο χρόνος καταχώρισης της ανωτέρω εγγραφής εξαρτάται όπως προαναφέραμε από τους όρους του καταστατικού αναφορικά με τον χρόνο εκτέλεσης των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις εξωκεφαλαιακές εισφορές.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.