15 Ιουλίου 2014

Εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και ατομική επιχείρηση

Έχουμε πελάτη ελεύθερο επαγγελματία που το μοναδικό του εισόδημα από αυτή την πηγή είναι από σύμβαση που έχει υπογράψει με πανεπιστήμιο. Όμως ταυτόχρονα διατηρεί και εποχική εμπορική επιχείρηση λιανικού εμπορίου από την οποία προκύπτουν ζημιές. Έχει τη δυνατότητα ο ανωτέρω να φορολογηθεί για το εισόδημα του από ελεύθερο επάγγελμα με την κλίμακα των μισθωτών?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσον αφορά τη χρήση 2013 παρόλο που εξακολουθούν να ισχύουν οι παλαιές πηγές εισοδήματος του Ν.2238/1994 το εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και το εισόδημα από ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούνται ενιαία με την κλίμακα της περ.β, της παρ.1 του άρθρου 9. Επίσης το άρθρο 45 στο σχετικό εδάφιο αναφέρει ότι «ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις...». Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι δεν είναι εφικτή η διάσπαση του κατά ενιαίο τρόπο φορολογούμενου εισοδήματος ώστε να μπορέσει διακεκριμένα να κριθεί η δυνατότητα υπαγωγής στη συγκεκριμένη διάταξη. Έτσι η άποψή μας είναι ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται υπαγωγής στη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών.

Όσον αφορά το 2014 είναι απόλυτα σαφές ότι δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η αντίστοιχη διάταξη του Ν.4172/2013 αφού πλέον και τυπικά τα δύο εισοδήματα, εντάσσονται στην ίδια πηγή (εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα) και θα κριθούν σαν σύνολο.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.