1 Ιουλίου 2014

Διακοπή εργασιών ΟΕ στην εφορία μέσω εξώδικης καταγγελίας

Στις 9-10-2008 επιδόθηκε από τις δύο εκ των τριών εταίρων της εταιρίας η εξώδικη καταγγελία λύσης της Ο.Ε. με την επωνυμία ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ (υπάρχουν οι εκθέσεις επίδοσης της καταγγελίας). Έπειτα ξεκίνησε η εκκαθάριση της εν λόγω εταιρίας. Η εκκαθάριση περατώθηκε καθώς διανεμήθηκε το ενεργητικό της εταιρίας και πληρώθηκαν οι μέχρι τότε πιστωτές. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην εφορία προκειμένου να γίνει η διακοπή εργασιών της εταιρείας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πολ. 1084/2014:

Στην περίπτωση λύσης προσωπικής εταιρείας με δικαστική απόφαση, κατά την υποβολή της δήλωσης μεταβολής στη Φορολογική Διοίκηση για τη θέση της «υπό εκκαθάριση», προσκομίζεται η ανακοίνωση καταχώρισης της δικαστικής απόφασης στο Γ.Ε.ΜΗ.

Ως ημερομηνία μεταβολής, καταχωρείται στο υποσύστημα Μητρώου η ημερομηνία που προσδιορίζεται από τη δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, με τις διατάξεις των άρθρων 267 και 281 του ν. 4072/2012 στη περίπτωση που προσωπική εταιρεία δε δημοσιεύσει τροποποίηση καταστατικού, για την είσοδο νέου εταίρου εντός διμήνου από την ημερομηνία που υφίσταται ως μονοπρόσωπη (άρθρο 267) ή από την ημερομηνία εξόδου του μοναδικού ομορρύθμου εταίρου Ε.Ε.(άρθρο 281) αντίστοιχα κι εφόσον οι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά, η εταιρεία λύεται και ακολουθεί η εκκαθάριση.

Συνεπώς, κατά την υποβολή στη Φορολογική Διοίκηση της δήλωσης μεταβολής για τη θέση της «υπό εκκαθάριση» προσκομίζεται η ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. καθώς και βεβαίωσή της ότι παρήλθε το δίμηνο χωρίς να δημοσιευθεί τροποποίηση του καταστατικού που αφορά στους εταίρους.

Ως ημερομηνία μεταβολής, καταχωρείται στο υποσύστημα Μητρώου, η ημερομηνία παρόδου του διμήνου από την επέλευση του γεγονότος, όπως αυτή προκύπτει, από τη σχετική ανακοίνωση.

Υπόχρεος για την υποβολή στη Φορολογική Διοίκηση των παραπάνω δηλώσεων είναι ο εκκαθαριστής (ή οι εκκαθαριστές), ο οποίος συνυποβάλλει το έντυπο Μ7 « Δήλωση Σχέσεων Φορολογούμενου» προσκομίζοντας, κατά περίπτωση και το στοιχείο εκείνο, από το οποίο προκύπτει ο ορισμός του, καταχωρημένο στο Γ.Ε.ΜΗ. (καταστατικό της εταιρείας, ανακοίνωση αρμόδιας υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ.).

Επιπρόσθετα, αναφέρουμε ότι, κατά την υποβολή δήλωσης μεταβολής, σύμφωνα με τα ανωτέρω και όπου απαιτείται ανακοίνωση αρμόδιας υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., ως ημερομηνία εκκίνησης των προθεσμιών για τον υπολογισμό του εκπροθέσμου, λογίζεται η ημερομηνία της σχετικής ανακοίνωσης της υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. και όχι η ημερομηνία πραγματοποίησης της μεταβολής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συγκριμένη εταιρεία είτε θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να εκδοθεί δικαστική απόφαση για την θέση αυτής σε εκκαθάριση, είτε (εφόσον έχει καταστεί μονοπρόσωπη) θα πρέπει να προβεί σε έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από την υπηρεσία του ΓΕΜΗ ότι παρήλθε η δίμηνη προθεσμία, χωρίς να δημοσιευθεί τροποποίηση του καταστατικού που αφορά την είσοδο κάποιου εταίρου. Σημειώνεται, ότι τα ανωτέρω αποτελούν απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να ακολουθήσει η υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών της εν λόγω εταιρείας.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.