15 Απριλίου 2014

Αναγραφή κλιμακοστάσιου και εξώστη στο Ε9

Σε οικόπεδο 183,24μ υπάρχει ακίνητο που αποτελείται από το χώρο του ανελκυστήρα το κλιμακοστάσιο και ένα κατάστημα το οποίο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και εξώστη-πατάρι. Το υπόγειο είναι 85,416μ, το ισόγειο 60,147μ και μετά του κλιμακοστασίου 85,416μ κα ο εξώστης - πατάρι 28,935μ. Στο Ε9 το κλιμακοστάσιο θα δηλωθεί με το ισόγειο δηλ. 60,147+25,269=85,416μ ως κύριος χώρος ή στους βοηθητικούς χώρους ή ως λοιπά κτίσματα; Πώς θα διορθωθούν τα προηγούμενα Ε9; Το κλιμακοστάσιο δεν εξυπηρετεί λειτουργικούς χώρους του καταστήματος αλλά συνδέει την είσοδο του ακινήτου από τον δρόμο στην ταράτσα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν διευκρινιστεί από τη διοίκηση και κυρίως σύμφωνα με την ΠΟΛ.1052/2014 ισχύουν τα εξής:

1. Κάθε ενιαία ιδιοκτησία αναγράφεται σε μια γραμμή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Κατ’ εξαίρεση, κτίσματα επί οικοπέδου χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές ανά όροφο και τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών. Στη γραμμή, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του οικοπέδου, αναγράφεται και η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο και προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης. Αν όμως στο υπόγειο ή στο ισόγειο υπάρχουν κτίσματα διαφορετικής κατηγορίας, αυτά αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές και, σε μια μόνο από αυτές, αναγράφονται τα στοιχεία του οικοπέδου και η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων.

2. Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

3. Η επιφάνεια βοηθητικών χώρων που αποτελούν, κατά τον τίτλο κτήσης παρακολούθημα κτίσματος αναγράφονται στην ίδια γραμμή ως βοηθητικοί χώροι αυτού.

4. Ως επαγγελματική στέγη ορίζεται το κτίσμα, με τους βοηθητικούς του χώρους, το οποίο ενδεικτικά χρησιμοποιείται ως κατάστημα ή γραφείο

5. Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ημιυπόγειοι χώροι αναγράφονται ως ισόγειοι, εκτός αν υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας Πολεοδομικής υπηρεσίας ότι αυτοί είναι υπόγειοι, και ο ημιώροφος αναγράφεται ως πρώτος όροφος. Το πατάρι προστίθεται στην επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου ανάλογα με τη χρήση του.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι στην περίπτωσή σας το ακίνητο θα πρέπει να αναγραφεί σε δύο γραμμές (υπόγειο και ισόγειο). Σε μία από αυτές θα αναγραφούν και τα στοιχεία του οικοπέδου, ενώ η επιφάνεια του παταριού θα προστεθεί στην επιφάνεια του ισογείου. Και στις δύο γραμμές το ακίνητο θα χαρακτηριστεί ως επαγγελματική στέγη, ενώ στη γραμμή του ισογείου εκτός από τον κύριο χώρο θα αναγραφεί ως βοηθητικός χώρος και το κλιμακοστάσιο. Το πατάρι ανάλογα με την χρήση του, θα προστεθεί είτε στους κύριους είτε στους βοηθητικούς χώρους του ισογείου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.