8 Απριλίου 2014

Δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ αυτοκινήτων συνεργείου

Συνεργείο φανοποιείο αυτοκινήτων, παραχωρεί σε πελάτες αυτοκίνητα εξυπηρέτησης πελατών για όσο διάστημα επισκευάζονται τα αυτοκίνητά τους. Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν από το λογιστήριο; Το ΦΠΑ των εξόδων επισκευών και κίνησης των αυτοκινήτων αυτών εκπίπτει η αντιμετωπίζεται όπως στα λοιπά επιβατικά αυτοκίνητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η παρ.4 του άρθρου 30 του κώδικα ΦΠΑ προβλέπει ότι:

«4. Δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:

α) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων,

β) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης οινοπνευματωδών ή αλκοολούχων ποτών, εφόσον αυτά προορίζονται για την πραγματοποίηση μη φορολογητέων πράξεων,

γ) δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά,

δ) στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας για το προσωπικό ή τους εκπροσώπους της επιχείρησης,

ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα, εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο».
Παρόλο που η επιχείρηση του ερωτήματος δεν ασχολείται συστηματικά με τη μίσθωση επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων, η άνευ ανταλλάγματος μίσθωση αυτών σε πελάτες της θα μπορούσε να ισχυριστεί βάσιμα κάποιος ότι πληροί την προϋπόθεση που θέτει ο νομοθέτης περί του προορισμού των εν λόγω μεταφορικών μέσων για μίσθωση. Ωστόσο η άνευ ανταλλάγματος μίσθωση αυτών μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης του δικαιώματος της επιχείρησης να εκπίπτει τον ΦΠΑ των δαπανών των αυτοκινήτων αυτών. Επιπλέον σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος έκπτωσης θα τίθεται θέμα ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, λόγω της δωρεάν μίσθωσης.

Κατόπιν των παραπάνω θεωρούμε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να εξετάσει την μίσθωση των αυτοκινήτων έναντι κάποιου, μικρού έστω ανταλλάγματος, που θα καλύπτει το κόστος χρήσης (για την επιχείρηση) του αυτοκινήτου από τον πελάτη και την χορήγηση ισόποσης έκπτωσης από την χρέωση της κύριας υπηρεσίας της επισκευής του αυτοκινήτου του. Κατ’ αυτό τον τρόπο καλύπτεται ο όρος της μίσθωσης αυτοκινήτου και επιπλέον δεν τίθεται θέμα ιδιοχρησιμοποίησης και τακτοποίησης του ΦΠΑ λόγω δωρεάν παραχώρησης. Εφόσον πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα μπορεί η επιχείρηση να εκπίπτει τον ΦΠΑ των δαπανών επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων που διαθέτει στους πελάτες της στο βαθμό βέβαια που αυτά χρησιμοποιούνται για την άσκηση φορολογητέας δραστηριότητας. Κατ αυτή την έννοια, θα πρέπει να προηγηθεί προσθήκη σχετικής δραστηριότητας, με δήλωση στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.